stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaradi legalizacije romskega naselja Žabjak grožnje z blokado cest

Deli na:
Zaradi legalizacije romskega naselja Žabjak grožnje z blokado cest

Foto: Bobo

Novomeška Regijska civilna iniciativa za reševanje romske problematike (RCI) bo v primeru nadaljevanja postopka legalizacije tamkajšnjega romskega naselja Žabjak blokirala nekatera novomeška krožišča, je napovedal njen predsednik Silvo Mesojedec. Ukrepala pa je že glede ministrstva za obrambo, ki je lastnik zemljišč v Žabjaku, in ga ovadila.

Kot je Mesojedec povedal za STA, je največje novomeško in dolenjsko romsko naselje Žabjak nelegalno zgrajeno na zemljiščih, ki so last ministrstva za obrambo. Ker se to na vztrajne pozive RCI za ureditev stanja v Žabjaku ne odziva in po njihovem mnenju v navedenem primeru z državno lastnino slabo gospodari, so ga pred tednom ovadili novomeškemu tožilstvu, je pojasnil.

Dolenjska RCI je tudi oblikovala svoj predlog 20-letnega reševanja problematike omenjenega naselja, po katerem bi na državnem zemljišču namesto napovedane legalizacije z državno in občinsko pomočjo po vzoru podobnih ameriških naselij postavili mobilne hiške in vanje naselili romske družine. V naselju bi tudi uredili vso infrastrukturo, Romi pa bi hiške lahko odkupili, če bi tako želeli, je dejal Mesojedec.

Z navedenim bi se stanje v naselju uredilo, njegovi prebivalci pa bi živeli v urejenih razmerah in se lahko tako hitreje vključili v družbo, ali pa se iz Žabjaka odselili, je dodal Mesojedec in hkrati opozoril, da predloga RCI ni nihče obravnaval ali upošteval.

Namesto tega bi radi občina in država nadaljevali z legalizacijo Žabjaka, ki pa se ji bodo člani RCI uprli z blokado nekaterih novomeških krožišč v času prometnih konic. Če bo potrebno, nameravajo vztrajati tudi več tednov, je še povedal Mesojedec.