najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bencin Svet24.si

Če vlada ne bo posegla s trošarinami, bo bencin ...

bali Necenzurirano

Od Balija do Colorada in Angole: poslanski turizem...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Gorski zdravnik Revija Stop

»Dr. Gruberja so Slovenci vzeli za svojega«

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Občina Škocjan: Tamara Vonta podžiga nestrpnost in nesoglasja

Deli na:
Občina Škocjan: Tamara Vonta podžiga nestrpnost in nesoglasja

Foto: Bobo

V občini Škocjan zavračajo navedbe predsednice vladne komisije za zaščito romske skupnosti Tamare Vonta za STA o njihovi izjemni neaktivnosti glede reševanja romske tematike v Dobruški vasi. Očitke Vonte smatrajo za enostranske, neverodostojne, zavajajoče in žaljive. "Posledice bo morala prevzeti Vontova," opozarjajo občine.

"Nikoli nismo bili in nismo naperjeni proti Romom, vedno smo zagovarjali stališče, da tisti prvi ostanejo, ostale je potrebno odseliti. Obljube visokih predstavnikov države so bile dane, ukrepanja ni bilo nobenega," navaja škocjanski župan Jože Kapler.

Kot je spomnil, občani Škocjana živijo z Romi vse od leta 1963. Od leta 1984 dalje opozarjajo državne institucije na probleme, predvsem pa na "nemogoč odnos Romov do večinskega prebivalstva in na potrebo po pričetku socializacije romske populacije". Na Dobruški gmajni živi okrog 300 Romov, dejanja brezposelnih pogosto mejijo na kriminal, a tega po županovih navedbah noče slišati nihče v državi.

Zato so se v občini sami lotili vzpostavljanja dialoga z romsko populacijo in iskanja poti, ki bi vodila k "socializaciji, medsebojnemu spoštovanju in kulturnemu sobivanju". V ta namen so leta 2011 ustanovili Komisijo za reševanje romske tematike, ki je izpeljala kar nekaj aktivnosti - urejanje bivanjskih razmer v smislu očiščenja prostora in drugo.


V zvezi z zemljiščem, pozidanem z romskimi objekti, v občini navajajo, da so s Kmetijsko zadrugo Krka, ki je večinska lastnica zemljišča, stekli pogovori o zagotovitvi nadomestnih lokacij. Vontova pa se, tako Kapler, s predlogom ni strinjala in je "samovoljno" predlagala, da se družine preseli na drugo lokacijo. Tak predlog pa je po oceni občine nepremišljen in enostranski. Na skupnem sestanku aprila je bilo namreč dogovorjeno, da se bodo vse "aktivnosti in odločitve predhodno uskladile in dogovorile z vsemi vpletenimi stranmi".

Od državne sekretarke bi pričakovali, da bi ob obiskih romskega naselja delovala v spravljivem tonu, a "z njim všečnim govorjenjem in blatenjem občine še bolj podžiga nestrpnost in nesoglasja med njimi samimi, kaj šele med Romi in večinskim prebivalstvom", pravijo v občini.

Poudarjajo, da delajo načrte v smislu dobrega gospodarjenja s svojim prostorom in napovedujejo, da bo na tem zemljišču zrasel gospodarsko tehnološki center, "pa če je to Vontovi prav ali ne".

Hkrati se v občini zavzemajo za rešitev bivanjskih razmer romskih družin in pričakujejo konstruktivno sodelovanje državnih organov.