zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kočevski župan Prebilič zanika, da bi tamkajšnjo romsko naselje širili

Deli na:
Kočevski župan Prebilič zanika, da bi tamkajšnjo romsko naselje širili

Foto: Bobo

Pri projektu komunalnega opremljanja romskega naselja v Gričku gre po besedah kočevskega župana Vladimirja Prebiliča za legalizacijo črnih gradenj 26 romskih družin, ki so na tej lokaciji že vrsto let. Poudaril je, da ne gre za širitev romskega naselja, ki ji nasprotuje civilna iniciativa. Če bi projekt ustavili, bo občina ob denar, dodaja.

Po poročanju današnjega Dela so namreč prebivalci Šalke vasi, Željn in Grička vas v dveh dneh zbrali okoli 400 podpisov proti komunalnemu opremljanju zemljišč na Gričku. Trdijo namreč, da gre za širitev romskega naselja, kamor naj bi se priseljevali novi Romi iz vse Slovenije.

Po besedah župana v naselju že vrsto let živi 26 romskih družin, ki imajo urejene objekte. Ta trenutek so sicer črne gradnje in se nahajajo na občinski zemlji.

S komunalno ureditvijo bi tem ljudem, kot je dejal Prebilič za STA, omogočili normalne bivanjske pogoje. Večina Romov na tej lokaciji je popolnoma enakovrednih občank in občanov, saj so zaposleni in plačujejo davke, tudi sami želijo, tako župan, da bi črne gradnje lahko legalizirali. S pobudo za legalizacijo črnih gradenj pa so se po njegovih navedbah strinjali tudi lokalni prebivalci, ki sicer živijo v sožitju s tamkajšnjimi Romi.

Ob tem je opozoril, da so žal nekateri posamezniki zlorabili vse to in ves čas govorijo, da gre za širitev romskega naselja. Kot je zatrdil, ne gre za širitev, sam jim bo z načrti pokazal do "metra natančno, kdo in kje in kako se bo priključevalo na to infrastrukturo".


Projekt komunalnega urejanja romskega naselja Griček bo v celoti financiran s sredstvi države in EU, saj so z njim uspeli na razpisu. Tako bodo dobili 480.000 evrov.

Kot čisto izmišljotino in zavajanje ljudi v njihovem okolju je označil trditev nasprotnikov gradnje, da je denar, ki ga je občina dobila od države za urejanje romskega naselja, t. i. denar za dodatno naseljevanje Romov. Ob tem je dodal, da pogodbe ne bi nikoli podpisal, če bi vedel, da bo prišlo do takšnih težav.

Če bo civilna iniciativa vztrajala, da se naložba zaustavi, bo to po njegovem pomenilo, da še nekaj let ne bodo mogli iz občinskega proračuna zagotoviti denarja za omenjeni projekt. Hkrati bo to pomenilo morebitno "škodo za več kot pol milijona evrov".

"Skratka, ne gre za igro, ampak za hude posledice za občinski proračun in za komunalno opremljanje obstoječih Romov," je zatrdil kočevski župan.

Na pobudo župana bo danes ob 17. uri. uri sestanek s predstavniki civilne iniciative, na katerem jih bo župan še zadnjič poskušal prepričati, naj ne nasedajo "provokacijam in posameznikom".