prom-dance Svet24.si

Maturantski ples lep spomin, a velik finančni ...

PP 3-feb21 Svet24.si

Zdrava malica ali kosilo regačico, malce ...

sola solarji bobo Necenzurirano

Strelski pohodi po šolah, ki jih ni bilo

brglez han Reporter.si

Ozadje kongresa SD: Kučan proti Hanu, glavna ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Raiven Njena.si

Raiven razgaljena na naslovnici?

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaradi Kanglerja zamere in prerivanja v SDS, zaradi skrajneža Grimsa pa se držijo za glave v Bruslju – dobre možnosti ima, da postane evropski poslanec!

Deli na:
Zaradi Kanglerja zamere in prerivanja v SDS, zaradi skrajneža Grimsa pa se držijo za glave v Bruslju – dobre možnosti ima, da postane evropski poslanec!

Kandidati za evropske poslance SDS Franc Kangler, Branko Grims, Franc Breznik in Aleš Hojs - Foto: SDS.si

Anže Logar ni edini problem, s katerim se ukvarjajo v SDS. Tretji nepodpisnik izjave zvestobe Dejan Kaloh nima nobene povezave z Logarjem in je iz povsem druge zgodbe. Gre za zamero proti Francu Kanglerju, ki je po pripojitvi Nove ljudske stranke k SDS prevzel njen mariborski odbor, ki ga je dotlej vodil Kaloh.

To tudi pomeni, da bo imel v kandidacijskih postopkih za državnozborske volitve glavno besedo Kangler in ne več Kaloh, oba pa si želita nastopiti v istem volilnem okraju, ki jima omogoča izvolitev. Kaloh naj bi bil tudi odgovoren za izstop svojega prijatelja, mestnega svetnika Alena Filipovića iz svetniške skupine SDS, ki jo je po združitvi prevzel Kangler.

Če bo Kaloh hotel obdržati svoj poslanski stolček tudi po naslednjih volitvah, se bo najverjetneje moral pridružiti nastajajoči stranki Anžeta Logarja. Zato bo zanimivo videti, ali se bo udeležil okrogle mize Platforme v Mariboru 14. marca, ko bodo tam na regionalnem obisku. Slišati pa je, da pri Logarjevih ni posebnega navdušenja nad Kalohom, zato tudi ne bo presenečenje, če bo ta podpisal izjavo zvestobe pozneje.

Grims pa naj bi glasoval proti združitvi Kanglerjeve NLS z SDS, kar naj bi bilo maščevanje zaradi tega, ker ga je pred petimi leti Kangler izrinil z evropske liste SDS.

Kangler pa ni v najboljših odnosih niti s Francem Breznikom in Brankom Grimsom. Prvi je namreč njegova največja konkurenca na evropskih volitvah, saj prihaja iz bližnjega Lenarta. Oba bosta imela tekmeca še v županu Svete Trojice Davidu Klobasi, ki bo na evropskih volitvah glasove nabiral za NSI.

Grims pa naj bi glasoval proti združitvi Kanglerjeve NLS z SDS, kar naj bi bilo maščevanje zaradi tega, ker ga je pred petimi leti Kangler izrinil z evropske liste SDS. Takrat je s preferenčnimi glasovi dosegel četrti najboljši rezultat in je prehitel zdaj že pokojno evropsko poslanko Patricijo Šulin. Tokrat pa naj bi bil, sodeč po interni anketi, ki jo je stranka naročila pri agencij Parsifal, Grims med favoriti za izvolitev v Evropski parlament, saj naj bi bil kar tretji najbolje uvrščeni evropski kandidat SDS.

Foto: Facebook - Branko Grims s svojimi soborci: tik ob njem je vodja slovenskih identitarcev Žan Žalec.

To bi lahko povzročilo problem v nadaljnjem sodelovanju SDS z Evropsko ljudsko stranko, saj je Grims zagovornik skrajno desnih političnih stališč, poleg tega goji stike s skrajno desno skupino Generacija identitete. Tudi veliko članov SDS je skrajnih desničarjev in zavračajo sodelovanje v zmerni ELS, kar pa ne velja za primorski del, ki Grimsa ne mara.

Najbolj priljubljena naj bi bila Romana Tomc, ki bo tokrat tudi nosilka liste, sledil naj bi ji Milan Zver, za katerega se mnogi čudijo, da je sploh še na listi, saj se je v zadnjem mandatu skoraj popolnoma upehal. Kot možen nadomestek Zveru se je že omenjal njegov svetovalec Peter Šuhel, ki je bil šef kabineta predsednika vlade Janeza Janše, vendar je na koncu izpadel z liste. Poleg tega lahko Zveru četrto izvolitev onemogočita Kangler in Breznik, ki prihajata iz njegovih koncev.

Najbolj priljubljena naj bi bila Romana Tomc, ki bo tokrat tudi nosilka liste, sledil naj bi ji Milan Zver, za katerega se mnogi čudijo, da je sploh še na listi, saj se je v zadnjem mandatu skoraj popolnoma upehal.

Prav močna konkurenca med štajerskimi kandidati je lahko voda na mlin sicer tretjeuvrščenemu Alešu Hojsu, ki se menda na omenjeni interni anketi ni najbolje odrezal. Preostali kandidati so zgolj popestritev liste, denimo nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte, mlada vplivnica in blogerka Karin Planinšek ter mednarodna sekretarka podmladka Zala Tomašič, sicer hči direktorja in TV-voditelja Nova24TV Borisa Tomašiča.

Ker bo letos v Evropski parlament izvoljenih devet poslancev iz Slovenije, se bo parlamentarni prag malo znižal, zato lahko SDS upravičeno računa na štiri mandate. Pred petimi leti jim je malo zmanjkalo za izvolitev četrtega evropskega poslanca na listi oziroma tretjega iz njihove stranke, saj je bil na skupni listi poleg Tomčeve in Zvera izvoljen še Franc Bogovič iz vrst SLS, ki pa gre tokrat na volitve samostojno.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24