Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zapisnik zaslišanja Kosa

Deli na:

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je na zaslišanju aprila lani finskim kriminalistom med drugim govoril o Darku Njavru, Tonetu Krkoviču in Janezu Janši, je poročalo Delo, ki je včeraj objavilo kopijo dela zapisnika zaslišanja Kosa. Vsi omenjeni so pričanje Kosa označili za lažno, ta pa pravi, da je temeljilo na dokumentih komisije.

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je na zaslišanju aprila lani finskim kriminalistom med drugim govoril o Darku Njavru, Tonetu Krkoviču in Janezu Janši, je poročalo Delo, ki je včeraj objavilo kopijo dela zapisnika zaslišanja Kosa. Vsi omenjeni so pričanje Kosa označili za lažno, ta pa pravi, da je temeljilo na dokumentih komisije.

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je na zaslišanju aprila lani na vprašanje finskega kriminalista, ali lahko imenuje koga od zastopnikov Patrie v Sloveniji, omenil Darka Njavra in Toneta Krkoviča, je poročalo Delo, ki je objavilo del zapisnika zaslišanja Kosa.

Časnik je sicer že v sredo poročal, da je Drago Kos finskim kriminalistom aprila lani "serviral" celotno zgodbo afere Patria. Tedaj so namreč predsednika protikorupcijske komisije zaslišali finski kriminalisti, Kos pa je v svojih odgovorih med drugim omenjal tudi Krkoviča in Njavra, ki sta po njegovih besedah "gospoda Zdenka Pavčka hotela prepričati, da bi kontaktiral Patrio in z njo vzpostavil poslovne stike".

Kos je finskim kriminalistom omenjal tudi nekatere druge slovenske državljane, med njimi nekdanjega premiera in predsednika SDS Janeza Janšo. Janša se je v sredo na navedbe Kosa, povezane z njim, že odzval in jih označil za popolnoma zlagane. Poudaril je še, da je veliki pok iz Slovenije na Finsko v svoji aktovki nesel predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos in to na osnovi dokazljivo lažnih obtožb.

Danes pa časnik dodaja še podrobnosti iz Kosovega zaslišanja, povezane z Njavrom in Krkovičem, ki naj bi po Kosovih besedah lobirala za Patrio pri Zdenku Pavčku. Kos je tako finskim kriminalistom povedal, da sta omenjena poleg Pavčka domnevno obiskovala tudi nekatere druge ljudi in jih prepričevala, naj sodelujejo s Patrio. Tem naj bi po Kosovih navedbah tudi zatrjevala, "da je vnaprej jasno, da bo oklepniški posel dobila Patria".

Eden izmed njih naj bi bil menda tudi direktor Sistemske tehnike v času pogajanj Jože Studenčnik, ki da je po preverjenih informacijah protikorupcijske komisije "delal tudi za drugo stran, za Patrio, ker je član vodilne politične stranke (takrat SDS), v to početje pa je bil tudi prisiljen", Kosove navedbe iz zapisnika navaja Delo.

Brigadir Tone Krkovič je za STA navedbe Kosa, ki se tičejo Krkovičevega imena, označil za "ostudno laž". "Gospod očitno ne more iz kože svojega Udbovskega sinonima, ki se je glasil Peter iz Sove iz Depale vasi." Navedbe Kosa je zavrnil tudi Darko Njavro. "Jaz javno obsojam šefa korupcijske komisije, da je lažnivec, goljuf in prevarant," je za STA poudaril Njavro.

Nekdanji direktor Sistemske tehnike Jože Studenčnik, o katerem naj bi Kos dejal, da je bil prisiljen v delovanje tudi za drugo stran - torej za Patrio, pa je za STA je povedal, da je bil nad to izjavo "res močno razočaran". Nekdanji direktor niti ne ve, "po kakšni logiki in iz česa bi lahko to sledilo". Povedal je, da Kosa pozna in se ob tem čuti tudi osebno prizadetega. "Če je to izjavo dal Kos, mu jo pa res zamerim," je poudaril Studenčnik.

V telefonskem pogovoru se je na navedbe Dela in omenjenih Krkoviča in Njavra za STA odzval predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos. Vsebine zapisnika zaslišanja pred finskimi kriminalisti aprila lani ni želel komentirati, dejal pa je, da Delo ima kopijo zapisnika zaslišanja.

Na vprašanje, ali je del te kopije zapisnika torej objavljen v današnjem Delu, je Kos odvrnil, da tega ne ve, saj časnika ni bral, ker je v tujini. "Rečem lahko samo, da vse, kar sem navajal na zaslišanju, temelji na uradnih zabeležkah komisije in na dokumentih komisije, ki jih je pridobila komisija," je pojasnil.

Tudi vprašanja, ali drži, da je o Studenčniku dejal, da je delal tudi za drugo stran - torej za Patrio, je Kos odvrnil, da tistega, kar je rekel na zaslišanju, ne komentira.

O navedbah Darka Njavra, ki je Kosa obtožil, da je "lažnivec, goljuf in prevarant," pa je predsednik protikorupcijske komisije povedal, da Njavro "vedno zelo burno reagira na podatke, ki niso v skladu z njegovo lastno samopodobo, ampak mu tega zaradi njegove mladosti pač ne gre zameriti". Glede Krkoviča, ki je tudi zavrnil navedbe iz zapisnika, pa je Kos dejal le, da jih bo verjetno zavrnil še kdo.

Pozno popoldne je novoobjavljene podarke komentiral tudi predsednik SDS Janez Janša. Zaradi vseh "dokazljivo lažnih navedb", objavljanih v zapisniku zaslišanja predsednika protikorupcijske komisije Kosa, Janša pričakuje, da bo državno tožilstvo proti Kosu sprožilo ustrezne postopke. "V nasprotnem primeru bomo prisiljeni poseči po civilno-pravnih sredstvih," je dejal Janša.

Na ta način bi po besedah Janše Kosa končno seznanili "s tem, da ni mogoče 15 let v Sloveniji blatiti, ovajati, ponarejati, lagati in pri tem zlorabljati ne le institucijo slovenske države, ampak tudi institucije drugih evropskih držav".

Janša je poudaril, da po podatkih, ki so bili objavljeni doslej, nobena od navedb, ki jih je Kos dajal finskim preiskovalcem in se nanašajo na predsednika SDS, ne drži. Po tem, kar je bilo danes objavljeno, je po besedah Janše očitno, da je Kos finskim preiskovalcem izročil seznam 34 slovenskih državljanov, "o katerih je govoril vse mogoče". Sicer pa je Kosovo pričanje po njegovih besedah "zelo podobno temu, kar lahko preberemo v zgodovinskih arhivih v kakšnih izjavah udbovskih špicljev".