ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zalar: Težave Slovenije so pomembnejše od težav DeSUS

Deli na:

Na kolegiju pri predsedniku vlade danes niso posebej razpravljali o stanju v koaliciji po odhodu DeSUS, je novinarjem pojasnil predsednik Zares Gregor Golobič. DeSUS je sicer danes premiera tudi uradno obvestil o izstopu iz koalicije, medtem pa Pahor nadaljuje iskanje sodelovanja z opozicijo - v sredo se bo sestal s prvakom SNS Zmagom Jelinčičem.

Na kolegiju pri predsedniku vlade danes niso posebej razpravljali o stanju v koaliciji po odhodu DeSUS, je novinarjem pojasnil predsednik Zares Gregor Golobič. DeSUS je sicer danes premiera tudi uradno obvestil o izstopu iz koalicije, medtem pa Pahor nadaljuje iskanje sodelovanja z opozicijo - v sredo se bo sestal s prvakom SNS Zmagom Jelinčičem.

Stranka DeSUS je premiera Boruta Pahorja danes tudi pisno obvestila, da izstopa iz vladne koalicije in s tem ni obvezna izpolnjevati podpisanega koalicijskega sporazuma. Prav tako so Pahorja seznanili, da je svet stranke predlagal poslancem iz vrst DeSUS, da do konca mandata, pri sprejemanju odločitev, delujejo v skladu s programom DeSUS in glasujejo v duhu krepitve socialne in pravne države.

Z vprašanjem odhoda DeSUS iz koalicije in z nastalim položajem se po besedah prvaka Zares Golobiča na današnjem kolegiju niso posebej ukvarjali, "saj ne gre za neko novo dejstvo, temveč za pričakovano odločitev, ki je bila tempirana za tak čas že konec lanskega leta".

Tudi referendumski kampanji o pokojninski reformi se danes niso posebej posvečali, je zagotovil.

Minister za pravosodje Aleš Zalar, ki se je kolegija udeležil namesto predsednice LDS Katarine Kresal, se je po kolegiju novinarjem izognil in ni dajal izjav. Pred kolegijem pa je na vprašanje glede položaja zaradi odhoda DeSUS iz koalicije povedal, da se v LDS z DeSUS ne ukvarjajo, niti ne z njegovo verodostojnostjo. "Trenutno zelo trdo delamo, naša država ima namreč veliko pomembnejših težav kot so težave DeSUS," je dejal Zalar.

Prav tako po njegovih besedah v LDS ne želijo sodelovati "v teh brezplodnih političnih razpravah, ki potekajo že nekaj časa". Minister je ponovil, da je prioriteta LDS pokojninska reforma.

Na novinarsko vprašanje ali vlada še vlada pa odgovarja, da je minister s polnimi pooblastili in je "zelo zadovoljen, da je ta mini koalicijska kriza povzročila eno veliko disciplino v DZ. Ta je v času te krize samo s področja pravosodja sprejel pet zakonov, od tega tri brez glasu proti". "Koalicija odlično opravlja svoje delo," je pripomnil Zalar.

Po odhodu DeSUS iz koalicije in v luči prizadevanja koalicije za uspeh pokojninske reforme na referendumu ostaja odprto vprašanje nadaljnjega dela vlade, še zlasti, če bo iz koalicijskih vrst po referendumu odšla tudi stranka Zares.

Premier Borut Pahor že išče sodelovanje z opozicijo, čeprav na sobotnem strankarskem posvetu ni povedal, kakšno obliko sodelovanja išče. S predsednikom SLS Radovanom Žerjavom se je že sestal, to sredo pa se bo na vladi sestal tudi s predsednikom SNS Zmagom Jelinčičem, je Jelinčič povedal za STA. Medtem pa so v SDS pojasnili, da njihov predsednik Janez Janša Pahorjevega vabila za srečanje zaenkrat še ni prejel.