palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Korupcija: 21 odstotkov direktorjev trdi, da so od njih zahtevali podkupnino

Deli na:
Korupcija: 21 odstotkov direktorjev trdi, da so od njih zahtevali podkupnino

Foto: /

Globalna raziskava družbe Ernst & Young (EY) o razširjenosti korupcije in mehanizmov za njihovo preprečevanje kaže, da skoraj 40 odstotkov od 2719 anketiranih na vodilnih položajih iz 59 držav meni, da sta podkupovanje ali korupcija razširjena v njihovi državi. V Sloveniji, kjer so anketirali 50 oseb, je takšnega mnenja 66 odstotkov vprašanih.

Raziskavo je družba izvedla trinajsto leto, udeleženci pa so osebe, zaposlene na vodstvenih položajih v največjih družbah v 59 državah, so sporočili iz družbe EY.

"Rezultati letošnje raziskave opozarjajo na visoko stopnjo zaznanih prevar, podkupovanja in korupcije po vsem svetu," so v EY zapisali v ugotovitvah raziskave. Omenjenih 66 odstotkov, kolikor jih med slovenskimi anketiranci meni, da sta v Sloveniji razširjena podkupovanje ali korupcija, Slovenijo uvršča na 11. mesto za Nigerijo, Kenijo, Južnoafriško republiko, Grčijo, Namibijo, Kolumbijo, Brazilijo, Češko, Italijo in Indijo.

Rezultati raziskave kažejo tudi, da 38 odstotkov slovenskih anketirancev meni, da je sprejemljivo nuditi razvedrilo za pridobitev oziroma ohranitev posla, kar je po podatkih EY precej nad povprečjem. "Poleg tega je zanimivo, da le štirje odstotki verjamejo, da je primerno za ta namen podarjati osebna darila, in dva odstotka gotovinska nakazila. Na globalni ravni je povprečje 14 oziroma 13 odstotkov," so pojasnili v družbi.

Glede na odgovore vprašanih so v EY ugotovili, da se ostali zaposleni pogosteje udeležujejo usposabljanj proti podkupovanju ali korupciji kot tisti na vodilnih položajih. "Ta podatek je zaskrbljujoč, saj so vodilni delavci očitno redno izpostavljeni okoliščinam, ki ogrožajo njihovo integriteto," so zapisali v EY.



Zapisali so tudi, da 21 odstotkov direktorjev trdi, da so jim ponudili, naj plačajo podkupnino, medtem ko ta odstotek pri ostalih anketirancih znaša 10 odstotkov. Slovenija je pri tem pod povprečjem, saj je osem odstotkov vseh slovenskih intervjuvancev na to vprašanje odgovorilo pritrdilno.

"Glede na to, da se od direktorjev pričakuje, da bodo postavili etične okvire delovanja v svoji organizaciji, v oči bode podatek, da je enajst odstotkov vseh direktorjev odgovorilo, da je prirejanje finančnih rezultatov upravičeno, če pomaga podjetju prebroditi gospodarski upad," so navedli v EY.

Med vprašanji, zastavljenimi v raziskavi, je bilo tudi vprašanje o tem, ali so že kdaj prejeli navodilo, da pogodbo datirajo prej ali kasneje, kot je bila sklenjena. Od slovenskih anketirancev jih je 42 odstotkov odgovorilo pritrdilno, zaradi česar je Slovenija pri tem vprašanju na prvem mestu med vsemi državami, vključenimi v raziskavo, so še dodali v EY.

Raziskavo je za EY izvedla globalna agencija za tržne raziskave Ipsos med novembrom 2013 in februarjem letos, in sicer so izvedli 2719 intervjujev v lokalnem jeziku z osebami na vodstvenih položajih iz vzorca 59 največjih podjetij v posamezni državi.