zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zakaj v Sloveniji še ni kanala Fox News?

Deli na:
Zakaj v Sloveniji še ni kanala Fox News?

Foto: Fox News

V slovenskem Fox International Channels pravijo, da so Fox News sicer ponudili slovenskim kabelskim operaterjem, ti pa še razmišljajo, ali bi jo dali v svojo programsko shemo.

V ponudbi slovenskih kabelskih operaterjev je kopica informativnih kanalov. Od ameriškega CNN in ruskega Russia Today do britanskega BBC ter nemških, italijanskih, francoskih, muslimanskih in balkanskih. Vsi po vrsti so bolj ali manj levičarski, zato najbrž ni čudno, da se v (socialistični) Sloveniji na vse kriplje otepajo, da bi vključili v shemo tudi Fox News, najbolj gledan ameriški (in globalni) informativni kanal, katerega značilnost je, da je naklonjen republikancem, torej desni politični opciji.

Maks Oplotnik iz slovenskega dela Foxa pravi, da ima pravice za distribucijo kanala Fox News v Sloveniji družba Fox International Channels. »Kanal je bil ponujen kabelskim operaterjem, ki za zdaj še razmišljajo o vključitvi kanala v njihove sheme,« je povedal Oplotnik. Ob tem je treba opozoriti, da je Fox v Sloveniji že četrto leto in da so uporabnikom na razpolago razni njihovi filmski kanali, samo informativni ne.

V državnem telekomunikacijskem operaterju Telekomu pravijo, da doslej pravic za TV-program Fox News ni bilo možno pridobiti, se pa zadeve počasi spreminjajo. »Tako v Telekomu Slovenije že proučujemo možnosti umestitve omenjenega programa v shemo,« dodajajo. Pri Amisu za zdaj ne načrtujejo, da bi Fox News uvrstili v programsko shemo, Telemach pa odgovarja: »Programski dobavitelj je tisti, ki se odloča, kam bodo retransmisirali določen program. Seveda je vse odvisno od velikosti trga, programskih pravic in posledično cene.«

Skratka, Slovenija je dovolj velik trg za muslimansko Al Jazeero, Putinovo propagando na Russia Today, dolgočasne tri programe italijanske državne televizije RAI, angleški BBC, kopico balkanskih, številne pornografske, a premajhen za najbolj učinkovito televizijo na svetu Fox News, ki jo po podatkih publikacije TV by the Numbers (Televizija v številkah) sprejema 95 milijonov ameriških gospodinjstev in je po gledanosti že zdavnaj prehitela denimo CNN.

Fox je ustanovil avstralsko-ameriški medijski mogotec Rupert Murdoch. Na začetku je imela samo 17 milijonov naročnikov, danes je največja v ZDA in trn v peti demokratov. Barack Obama tako denimo dobi »ošpice«, ko sliši za Fox News. »Proti Foxu se bomo obnašali kot proti sovražniku. Glede na to, da so oni v vojni z Barackom Obamo in Belo hišo, se ne moremo pretvarjati, da je to način, kako se obnašajo legitimne medijske organizacije,« je pred leti dejala takratna komunikacijska direktorica Bele hiše Anita Dunn.

Fox News je znana po svoji neposrednosti, stvari ne olepšuje, njeni novinarji poročajo o stvareh, ki jih druge televizije ne oziroma so pri njih zelo previdne. Pri predstavljanju islamskega terorizma je Fox zelo nazoren: objavlja posnetke umorov, ki jih druge televizije ne. Ljudem pač hoče nazorno pokazati vso brutalnost islamistov. Ali drugače: medtem ko levici bolj naklonjeni CNN svet prikazuje kot igrani film s srečnim koncem, Fox News prikazuje svet tak, kot je. Brez olepševanj, tudi z morebitnim tragičnim koncem. In prav je tako. Zato Fox News komaj čakamo tudi v Sloveniji.