Revija Reporter
Slovenija

Zakaj stradajo rakavi bolniki na onkološkem inštitutu?

Biserka Karneža

1. dec. 2019 20:00

Deli na:

Da v centralni kuhinji UKC Ljubljana ne pripravljajo hrane, ki bi ustrezala kriterijem klinične prehrane, opozarjajo tako bolniki kot zdravniki z Onkološkega inštituta.

Tina Roš/UKC Ljubljana

Inšpekcijski nadzori v kuhinjah, kjer se pripravlja hrana za otroke v vrtcih in šolah ter za starostnike v domovih niso redki, toda kakšen je nadzor priprave hrane v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani z največjo kuhinjo v državi? V kuhinji UKC Ljubljana pripravljajo obroke tudi za Onkološki inštitut, kjer se soočajo z življenjsko nevarno podhranjenostjo bolnikov, ob slabi hrani pa so ti bolniki še bolj ogroženi.

Kakšni so bili razlogi za ukinitev samostojne kuhinje Onkološkega inštituta, kjer se je pripravljala hrana za zaposlene kot bolnike? Kdo je dal pobudo za njeno ukinitev?

Kdo je kriv, da že tako podhranjeni bolniki dobijo na krožnik neužitne hrenovke, veliko banan in premalo drugega sadja?

Kakšni so jedilniki, po katerih podhranjeni bolniki kmalu postanejo spet lačni?

Komu so ponujeni visoko kalorični dodatki?

Kdo so ključni dobavitelji hrane za UKC Ljubljana?

Ali je boljši post namesto slabe hrane? Lojze Peterle o svoji izkušnji posta, ko je manj lahko več.

Kako se na pritožbe bolnikov odzivajo v vodstvu Onkološkega inštituta?

Kaj poskuša ministrstvo za zdravje reševati z ukrepi javnega zdravja in kaj bi moralo storiti po mnenju dr. Nade Rotovnik Kozjek, strokovnjakinje za klinično prehrano?

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24