koktail Dobra karma

Smrtonosni koktalj, ki ga uživamo vsi: mešanica ...

motoristka, kanalizacija Svet24.si

VIDEO: Motoristka trčila v avtomobil, nato jo je ...

01-UVODNA mladi bojan pozar foto Arhiv zveze komunistov slovenije Reporter.si

Od Komunista do Evrope: kako je Bojan Požar ...

Ante Guberac Svet24.si

Dinastija Guberac: Oče in sin, ki rešujeta čast...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

sara-rutar Njena.si

Zakaj Sara Rutar prekipeva od sreče?

Slovenija

Kriza z ošpicami v Škofji Loki: osebe z znaki ošpic ignorirajo opozorilo, naj ne vstopajo v zdravstveni dom

Deli na:
Kriza z ošpicami v Škofji Loki: osebe z znaki ošpic ignorirajo opozorilo, naj ne vstopajo v zdravstveni dom

V Evropi narašča število primerov ošpic. - Foto: Profimedia

V Zdravstvenem domu Škofja Loka so v ponedeljek obravnavali dva bolnika, ki sta kazala znake ošpic. Za enega od bolnikov se je izkazalo, da ošpic nima, za drugega še čakajo izvide. Po obravnavi vsakega so morali del zdravstvenega doma za dve uri zapreti. V zdravstvenem domu pripravljajo ukrepe, če bi se pojavilo še več primerov sumov ošpic.

Direktor zdravstvenega doma Aleksander Stepanović je za STA pojasnil, da so pri obeh bolnikih, ki sta kazala klinične znake ošpic, odvzeli kužnine, nato pa ukrepali po navodilih epidemiologov - za dve uri so zračili prostore, kjer sta se bolnika zadrževala, in obvestili vse, ki so bili tisti čas prisotni v ambulanti.

Prejšnji teden so na vrata škofjeloškega zdravstvenega doma izobesili opozorilo, naj osebe z znaki ošpic ne vstopajo v stavbo, ampak naj pokličejo svojega izbranega zdravnika. A tega navodila se bolniki očitno ne držijo.

Po besedah Stepanovića je prvi bolnik, pri katerem so v ponedeljek posumili na ošpice, prišel v zdravstveni dom nenapovedano, je pa res, da je imel znake, ki niso bili značilni za ošpice, a je nato zdravnik pri pregledu posumil na to bolezen.

Imajo pa že izvid Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), da pri tem bolniku ni šlo za ošpice. Za drug primer suma na ošpice pa Stepanović še nima informacije, ali je pozitiven ali ne, saj je bolnik obiskal zdravnika popoldne.Direktor škofjeloškega zdravstvenega doma glede na dogajanje pričakuje, da bo še kakšen primer ošpic v prihodnjih tednih. Zato tudi že pripravljajo nabor ukrepov, če bi bilo več primerov, med drugim razmišljajo o možnosti, da bi že ob vstopu v zdravstveni dom izvajali triažo, da ne bi bilo treba vsakič zapirati prostorov doma.

Na NIJZ so letos potrdili 26 primerov ošpic pri prebivalcih Slovenije in dva pri tujcih. V okviru izbruha, ki ga obravnavajo v novembru in decembru, so bile ošpice poleg prvega primera, ko je bolnik vnesel ošpice predvidoma iz Belgije, potrjene še pri šestih sekundarno zbolelih, ki so se torej nalezli od prvega bolnika.

Eden od teh je bil cepljen proti ošpicam, za ostale podatka o cepljenju ni, so pojasnili na spletni strani NIJZ. Poleg omenjenega izbruha so na NIJZ konec novembra zabeležil še en primer laboratorijsko potrjenih ošpic, ki pa ni epidemiološko povezan s primeri iz obravnavanega izbruha. Torej je bilo v novembru in decembru skupno osem zbolelih z ošpicami, v vseh primerih je šlo za odrasle osebe.

Od skupno 26 letošnjih primerov ošpic so trije otroci, dva mlajša od petih let in eden, star med pet in 15 let. Večinoma je šlo za vnesene primere, osem se je nalezlo od njih, ki pa so prenesli okužbo še dvema. Med zbolelimi so bili štirje cepljeni z dvema odmerkoma, eden z enim odmerkom, pet je bilo necepljenih, za ostale zbolele pa ni podatkov o cepljenju. Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen. Običajno je pri osebah, ki kljub cepljenju zbolijo, potek bolezni lažji in verjetnost za zaplete manjša, so še zapisali na NIJZ.

Loading...