GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kriza z ošpicami v Škofji Loki: osebe z znaki ošpic ignorirajo opozorilo, naj ne vstopajo v zdravstveni dom

Deli na:
Kriza z ošpicami v Škofji Loki: osebe z znaki ošpic ignorirajo opozorilo, naj ne vstopajo v zdravstveni dom

V Evropi narašča število primerov ošpic. - Foto: Profimedia

V Zdravstvenem domu Škofja Loka so v ponedeljek obravnavali dva bolnika, ki sta kazala znake ošpic. Za enega od bolnikov se je izkazalo, da ošpic nima, za drugega še čakajo izvide. Po obravnavi vsakega so morali del zdravstvenega doma za dve uri zapreti. V zdravstvenem domu pripravljajo ukrepe, če bi se pojavilo še več primerov sumov ošpic.

Direktor zdravstvenega doma Aleksander Stepanović je za STA pojasnil, da so pri obeh bolnikih, ki sta kazala klinične znake ošpic, odvzeli kužnine, nato pa ukrepali po navodilih epidemiologov - za dve uri so zračili prostore, kjer sta se bolnika zadrževala, in obvestili vse, ki so bili tisti čas prisotni v ambulanti.

Prejšnji teden so na vrata škofjeloškega zdravstvenega doma izobesili opozorilo, naj osebe z znaki ošpic ne vstopajo v stavbo, ampak naj pokličejo svojega izbranega zdravnika. A tega navodila se bolniki očitno ne držijo.

Po besedah Stepanovića je prvi bolnik, pri katerem so v ponedeljek posumili na ošpice, prišel v zdravstveni dom nenapovedano, je pa res, da je imel znake, ki niso bili značilni za ošpice, a je nato zdravnik pri pregledu posumil na to bolezen.

Imajo pa že izvid Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), da pri tem bolniku ni šlo za ošpice. Za drug primer suma na ošpice pa Stepanović še nima informacije, ali je pozitiven ali ne, saj je bolnik obiskal zdravnika popoldne.



Direktor škofjeloškega zdravstvenega doma glede na dogajanje pričakuje, da bo še kakšen primer ošpic v prihodnjih tednih. Zato tudi že pripravljajo nabor ukrepov, če bi bilo več primerov, med drugim razmišljajo o možnosti, da bi že ob vstopu v zdravstveni dom izvajali triažo, da ne bi bilo treba vsakič zapirati prostorov doma.

Na NIJZ so letos potrdili 26 primerov ošpic pri prebivalcih Slovenije in dva pri tujcih. V okviru izbruha, ki ga obravnavajo v novembru in decembru, so bile ošpice poleg prvega primera, ko je bolnik vnesel ošpice predvidoma iz Belgije, potrjene še pri šestih sekundarno zbolelih, ki so se torej nalezli od prvega bolnika.

Eden od teh je bil cepljen proti ošpicam, za ostale podatka o cepljenju ni, so pojasnili na spletni strani NIJZ. Poleg omenjenega izbruha so na NIJZ konec novembra zabeležil še en primer laboratorijsko potrjenih ošpic, ki pa ni epidemiološko povezan s primeri iz obravnavanega izbruha. Torej je bilo v novembru in decembru skupno osem zbolelih z ošpicami, v vseh primerih je šlo za odrasle osebe.

Od skupno 26 letošnjih primerov ošpic so trije otroci, dva mlajša od petih let in eden, star med pet in 15 let. Večinoma je šlo za vnesene primere, osem se je nalezlo od njih, ki pa so prenesli okužbo še dvema. Med zbolelimi so bili štirje cepljeni z dvema odmerkoma, eden z enim odmerkom, pet je bilo necepljenih, za ostale zbolele pa ni podatkov o cepljenju. Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen. Običajno je pri osebah, ki kljub cepljenju zbolijo, potek bolezni lažji in verjetnost za zaplete manjša, so še zapisali na NIJZ.