kozorog Dobra karma

12 astroloških znakov in rastline, ki jim ...

natalija-zubačjova, irina Svet24.si

FOTO: Mačeha mučila 7-letno pastorko. Ne zna ...

janez jansa bobo Reporter.si

Janševa vojna s tiskanimi mediji: kihanje v ...

koronavirus, covid-19, testiranje, test Svet24.si

Včeraj potrdili dve okužbi: v primeru ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Lara Kadis (1) Njena.si

Leta 2018 je navdušila na Emi, potem pa izginila

Slovenija

Zakaj sončna elektrarna?

Deli na:
Zakaj sončna elektrarna?

Sončna elektrarna. - Foto: arhiv Svet24

Zakaj pa ne? Ljudje smo praviloma nenaklonjeni spremembam. Ker stremimo k nadzoru, smo v odnosu do novih, naprednejših, tehnologij pogosto pretirano previdni. Če ne razumemo, kako določena stvar deluje v praksi, vlogo informatorja prevzame domišljija, ki zapolni vrzeli v znanju. Za čiste, zelene tehnologije pogosto verjamemo, da zahtevajo sklepanje številnih kompromisov na račun življenjskega sloga ter nas hkrati močno udarijo po denarnici. Pa je temu res tako?

Postavitev kakovostne sončne elektrarne res pomeni tudi nekaj finančnega načrtovanja, v katerega je smiselno vključiti izbiro čim bolj kakovostnih fotonapetostnih modulov in opreme za zanesljivo napajanje, montažo komponent pa zaupati izkušenim monterjem. A prihranki, ki jih sončna elektrarna zagotovi v času življenjske dobe, so na dolgi rok vredni začetne investicije. Prvotni finančni vložek je mogoče tudi razdeliti na več let, tako da obročni strošek odplačila ne presega mesečnega stroška za energijo. Po predvidoma 10-15 letih, na račun lastne proizvodnje elektrike, sončna elektrarna še vsaj nadaljnjih petnajst let ustvarja prihranke.

Tudi pomisleki, povezani z nezadostno osončenostjo in drugimi vremenskimi pojavi, so odveč. Fotonapetostne celice za pretvorbo sončne svetlobe v električno energijo res potrebujejo sonce, a podatki kažejo, da je osončenost vseh slovenskih krajev povsem zadostna. Razlika med pregovorno vedno sončno obalo in pogosto megleno prestolnico na letni ravni znaša komaj deset odstotkov. Skrbi so odveč tudi, če ste ena tistih nočnih sov, ki dela pozno v noč ali rada poleži pred televizijskim sprejemnikom. Sistem ob odsotnosti sončne svetlobe samodejno preide na napajanje iz omrežja.

Kam po nasvet in finančno pomoč?

Pri odločanju za lastno sončno elektrarno in morebitni pripravi ponudbe po meri vam bo z veseljem priskočil na pomoč največji slovenski dobavitelj elektrike, GEN-I. Ta je že pred leti razvil storitev GEN-I Sonce in do danes z lastno sončno elektrarno opremil več kot 1000 objektov. Njihova storitev je celostna in vodi posameznika vse od začetnega razmisleka o alternativnem viru elektrike za lastno uporabo do dejanske izvedbe in ohranjanja zadovoljstva v vseh letih njene uporabe. V to storitev na ključ je vključeno vse od svetovanja, izmer na domu, pridobitve subvencij, ureditve dokumentacije za izgradnjo, do končne montaže, vzdrževanja in zavarovanja za primere morebitnih poškodb. Pri GEN-I pa si za postavitev sončne elektrarne na individualni ali večstanovanjski hiši lahko zagotovite tudi ugodni vir financiranja.Obstaja nemalo motivov za nakup sončne elektrarne, pri čemer je zmanjševanje računa za energijo zgolj najpogostejši. Sončne elektrarne, kot primer okolju prijazne tehnologije, veljajo tudi za dobrodošel ekološki nakup, saj med obratovanjem ne sproščajo toplogrednih plinov in razen vira čiste vode za svoje delovanje ne potrebujejo drugih virov. Ne posegajo v okolje, ne uničujejo naravnih bogastev, še več, upočasnjujejo globalno segrevanje in pripomorejo k zmanjševanju učinka tople grede. Hkrati pa vsakemu uporabniku zagotavljajo dolgoročno energetsko neodvisnost in ga ščitijo pred nepredvidenimi nihanji tržnih cen elektrike.

Spremembe so dobre

Ob današnjem hitrem tempu življenja so spremembe realnost, s katero se soočamo praktično vsak dan. Tako, kot se to zgodi z vsemi dobrimi tehnologijami, pride čas, ko vztrajanje pri obstoječem enostavno ni več smiselno. Spomnimo se pojava barvnih televizorjev in kasneje pametnih telefonov. Sončne elektrarne niso zgolj trenutna "tehnološka muha", temveč sodobna tehnološka rešitev za lepšo, čistejšo prihodnost.

Ko se s posamezno tehnologijo dodobra seznanimo, pogosto ugotovimo, da prinaša veliko prednosti in udobja. Naposled pride dan, ko se vprašamo, kako in zakaj, smo sploh lahko živeli brez nje. To se pogosto zgodi tudi vsem lastnikom lastnih sončnih elektrarn – tistim, ki so si preračunali dolgoročne prihranke in ki že danes uživajo v lastno pridelani elektriki, s katero jim sonce vedno sije.

loading...
Loading...