Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Skromen besedni zaklad povzroča Slovencem težave pri opravljanju vozniškega izpita

Deli na:
Skromen besedni zaklad povzroča Slovencem težave pri opravljanju vozniškega izpita

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Pri opravljanju vozniškega izpita kandidatom pogosto težave povzroča besedišče. Med besedami, ki jih pogosto ne razumejo, so tudi splošni pojmi. Nekateri izmed izrazov pa izhajajo iz predpisov, ki jih morajo kandidati poznati. Na Agenciji za varnost prometa so za STA sicer poudarili, da lahko kandidati med izpitom vprašajo za pojasnilo.

Poleg spodaj naštetih težave povzročajo tudi nekatere splošne besede. Med njimi so recimo mavec, razsodno, monotono, viadukt, podvoz, nadvoz, homologacija, zožitev, makedamska površina, zožitev, sočasno in oglasni pano.

Aquaplaning je pojav, ko pnevmatika zaradi prevelike količine vode na cestišču izgubi stik s podlago. Do tega lahko pride tudi zaradi izrabljene pnevmatike, ki nima dovolj velikega profila.

Defenzivna vožnja pomeni previdno vožnjo. Voznik, ki vozi defenzivno, je pozoren na prometno dogajanje ter predvideva in popravlja napake drugih udeležencev v prometu.

Dezen je kanal v pnevmatiki, kjer se meri profil pnevmatike. Kanali dezena zimskih pnevmatik morajo biti globoki najmanj tri milimetre.


Galerija poimenuje tudi tip predora, ki je na eni strani odprt, zastekljen ali ima druge stranske odprtine. S tem izrazom lahko poimenujemo tudi podobno oblikovan hodnik.

Napere so palice, ki v kolesnem kolesu veže pesto s platiščem oz. so povezava rokavov z obročem. Napere zagotavljajo celovitost strukture in njeno trdnost ter zagotavlja porazdelitev obremenitve vzdolž platišča kolesa.

Oprtnica je priprava, ki drži tovor na tovornjaku na mestu ali skupaj. Oprtni sistemi so sestavljeni iz oprtnega traku in pritrdilnega elementa. Domač izraz za oprtnico je gurtna.

Posteljica je tip otroškega avtomobilskega sedeža za prvo starostno obdobje.

Viri: Slovar slovenskega knjižnega jezika, diplomsko delo Roka Likarja Varna vožnja, prispevek Varno pritrjevanje tovora avtorja Marka Krofliča, dokument Navodila za varno nalaganje in pritrjevanje tovora v cestnem prometu, http://avtoarena.si/a/aquaplaning-kaj-je-akvaplaning-in-kako-ga-preprecimo, https://www.policija.si/index.php/preventiva-/1148-zima-v-cestnem-prometu?tmpl=component&am.., https://slv.sokosport.com/4289977-what-are-the-spokes-for-a-bicycle