navadni udav, kača Svet24.si

FOTO: V kavču šokiranega krajana gomazela skoraj...

ženska doma Dobra karma

To so načini, da slabe energije iz doma izženete...

karaoke (5) Svet24.si

Seksi kravata, stranska vloga, rdeča šminka in ...

zasežena-droga Svet24.si

FOTO: V finalni akciji 460 kriminalistov in ...

strah Dobra karma

Strah in 12 astro znakov - Bike skrbi denar, ...

tanja žagar Njena.si

Tanja Žagar ni več doma

Nuša Rojs in Matej Mlađenović Njena.si

Nuši Rojs so se pravkar uresničile sanje!

Slovenija

Zakaj Gantar ne bo sklical izredne seje o Stožicah?

Deli na:

Odločitev predsednika DZ Pavla Gantarja, da ne bo sklical izredne seje o financiranju projekta športnega parka Stožice s strani bank v večinski državni lasti v času kreditnega krča, je na današnji seji kolegija sprožila daljšo razpravo med Gantarjem in vodjo poslancev SDS Jožetom Tankom.

Odločitev predsednika DZ Pavla Gantarja, da ne bo sklical izredne seje o financiranju projekta športnega parka Stožice s strani bank v večinski državni lasti v času kreditnega krča, je na današnji seji kolegija sprožila daljšo razpravo med Gantarjem in vodjo poslancev SDS Jožetom Tankom.

Tanko je namreč v okviru točke razno Gantarja spraševal, kaj je z zahtevama za sklic izrednih sej DZ, ki ju je vložila poslanska skupina SDS. Poleg omenjene namreč poslanci SDS zahtevajo tudi izredno sejo, na kateri bi razpravljali o sumu zlorabe policije v politične namene in sumu uporabe prikritih preiskovalnih ukrepov v DZ.

Predsednik DZ je pojasnil, da je glede zahteve za izredno sejo o sumu zlorabe policije v politične namene zaprosil za pravno mnenje, ki ga je ravno prejel in ga še ni uspel preučiti. Odločitev pa bo sporočil v poslovniškem roku.

Glede zahteve za izredno sejo o financiranju projekta športnega parka Stožice s strani bank v večinski državni lasti pa je pravno mnenje parlamentarne zakonodajno-pravne službe že prejel pred dvema dnevoma in se na njegovi podlagi odločil, da bo zahtevo za sklic te izredne seje zavrnil, ker zadeva in sklepi, kot so oblikovani, ne sodijo v pristojnost DZ.

Tanko se z njim ni strinjal. Prepričan je, da so izpolnjeni tako ustavni kot poslovniški pogoji za sklic seje, v nasprotnem primeru pa gre za diktaturo. Poudaril je, da točka zadeva razmere v državi, finančno poslovanje in ustanavljanje konzorcija s pomembno udeležbo največjih slovenskih bank v državni lasti, najemanje poroštvenih obveznosti ter dokapitalizacijo teh dveh bank, ki sta sodelovali v tem poslu.

Kdorkoli je napisal to mnenje, je po njegovih besedah napisal politično mnenje. Gantarju pa je predlagal, da "se počasi preneha politično ščitenje vseh tistih, ki so v vašem političnem krogu". Po njegovem tudi ni prvič, da je predsednik DZ "suspendiral legitimno zahtevo in preprečil obravnavo zelo pomembne točke v DZ".

Gantar mu je odgovoril, da bi tako ravnal, tudi če bi pravna služba odločila drugače. "V demokratični državi tudi parlament ne more delati, kar hoče in posegati v zadeve, ki niso v njegovi pristojnosti," je poudaril. "Če želimo ohraniti to, da politika ni direktno intervencionistična v gospodarske pobude, potem takšne seje ne moremo imeti," je še dejal.

loading...
Loading...