stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zakaj Gantar ne bo sklical izredne seje o Stožicah?

Deli na:

Odločitev predsednika DZ Pavla Gantarja, da ne bo sklical izredne seje o financiranju projekta športnega parka Stožice s strani bank v večinski državni lasti v času kreditnega krča, je na današnji seji kolegija sprožila daljšo razpravo med Gantarjem in vodjo poslancev SDS Jožetom Tankom.

Odločitev predsednika DZ Pavla Gantarja, da ne bo sklical izredne seje o financiranju projekta športnega parka Stožice s strani bank v večinski državni lasti v času kreditnega krča, je na današnji seji kolegija sprožila daljšo razpravo med Gantarjem in vodjo poslancev SDS Jožetom Tankom.

Tanko je namreč v okviru točke razno Gantarja spraševal, kaj je z zahtevama za sklic izrednih sej DZ, ki ju je vložila poslanska skupina SDS. Poleg omenjene namreč poslanci SDS zahtevajo tudi izredno sejo, na kateri bi razpravljali o sumu zlorabe policije v politične namene in sumu uporabe prikritih preiskovalnih ukrepov v DZ.

Predsednik DZ je pojasnil, da je glede zahteve za izredno sejo o sumu zlorabe policije v politične namene zaprosil za pravno mnenje, ki ga je ravno prejel in ga še ni uspel preučiti. Odločitev pa bo sporočil v poslovniškem roku.

Glede zahteve za izredno sejo o financiranju projekta športnega parka Stožice s strani bank v večinski državni lasti pa je pravno mnenje parlamentarne zakonodajno-pravne službe že prejel pred dvema dnevoma in se na njegovi podlagi odločil, da bo zahtevo za sklic te izredne seje zavrnil, ker zadeva in sklepi, kot so oblikovani, ne sodijo v pristojnost DZ.

Tanko se z njim ni strinjal. Prepričan je, da so izpolnjeni tako ustavni kot poslovniški pogoji za sklic seje, v nasprotnem primeru pa gre za diktaturo. Poudaril je, da točka zadeva razmere v državi, finančno poslovanje in ustanavljanje konzorcija s pomembno udeležbo največjih slovenskih bank v državni lasti, najemanje poroštvenih obveznosti ter dokapitalizacijo teh dveh bank, ki sta sodelovali v tem poslu.

Kdorkoli je napisal to mnenje, je po njegovih besedah napisal politično mnenje. Gantarju pa je predlagal, da "se počasi preneha politično ščitenje vseh tistih, ki so v vašem političnem krogu". Po njegovem tudi ni prvič, da je predsednik DZ "suspendiral legitimno zahtevo in preprečil obravnavo zelo pomembne točke v DZ".

Gantar mu je odgovoril, da bi tako ravnal, tudi če bi pravna služba odločila drugače. "V demokratični državi tudi parlament ne more delati, kar hoče in posegati v zadeve, ki niso v njegovi pristojnosti," je poudaril. "Če želimo ohraniti to, da politika ni direktno intervencionistična v gospodarske pobude, potem takšne seje ne moremo imeti," je še dejal.