Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zadeva Patria se po treh tednih vrača na sodišče, zaslišali naj bi Gutmana

Deli na:
Zadeva Patria se po treh tednih vrača na sodišče, zaslišali naj bi Gutmana

Foto: Primož Lavre

Zadeva Patria se po treh tednih vrača na sodišče. Po napovedih z zadnje obravnave bosta danes na sodišče povabljena nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman in eden izmed članov komisije, ki je bila zadolžena za izbor dobavitelja oklepnikov. Njegovo ime ni znano, tudi zaslišanje bo najbrž potekalo brez javnosti.

Gutman se je zaradi nabave osemkolesnih oklepnikov skupaj z nekdanjim obrambnim ministrom Karlom Erjavcem že znašel na zatožni klopi. Tožilstvo jima je očitalo nevestno delo v službi pri nakupu patrij, a ju je ljubljansko okrajno sodišče aprila 2011 oprostilo obtožb. Pričakovati je, da bo Gutman pojasnjeval njemu znano dogajanje okoli postopka izbora dobavitelja oklepnikov.

Sodišče je na zadnji obravnavi zaslišalo slikarja Jureta Cekuto in soprogo obtoženega Jožeta Zagožna, Marijo Zagožen. Cekuta, zoper katerega je tožilstvo v drugem postopku zadeve Patria decembra lani vložilo obtožnico, na večino vprašanj ni želel odgovarjati. Zagožnova pa je pojasnila, da se o zadevi Patria z možem ni nikoli pogovarjala in da je zanjo izvedela šele iz medijev.

Sojenje Janezu Janši, Jožetu Zagožnu, Tonetu Krkoviču, Ivanu Črnkoviču in Walterju Wolfu se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra 2011. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov patria. Vseh pet očitke zanika.