zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Začetek gradnje okoli 70 milijonov vrednega novega ljubljanskega zapora predvidoma leta 2018

Deli na:
Začetek gradnje okoli 70 milijonov vrednega novega ljubljanskega zapora predvidoma leta 2018

Foto: Bobo

Nove ljubljanske zapore naj bi po zadnjih načrtih ministrstva za pravosodje v Bizoviku začeli graditi čez dve leti, stavbo naj bi dokončali do leta 2020. Vendar ob tem pričakovano poudarjajo, da je izvedba projekta odvisna predvsem od zagotovitve sredstev za izvedbo investicije. Ta je okvirno ocenjena na 70 milijonov evrov.

O gradnji novega ljubljanskega zapora se govori že kar nekaj let. Zdajšnja zaporska stavba na Povšetovi je dotrajana, tudi zgrajena ni, da bi v njej deloval zapor, hkrati pa krepko prezasedena, saj služi tako kot pripor kot zapor z zaprtim in polodprtim režimom prestajanja kazni.

Zaradi slabih razmer v tem zaporu Slovenija redno izgublja tožbe na Evropskem sodišču za človekove pravice. Gradnja novih prostorov bi zato najbrž prinesla vsaj prihranek vsakoletnega plačevanja prisojenih odškodnin pripornikom in zapornikom. Obenem pa bodo odpadli visoki stroški vzdrževanja te stare, energetsko potratne stavbe.

Že nekaj let je za projekt predvideno zemljišče v Bizoviku, a je projekt šele v začetni fazi, pravijo na ministrstvu. Zdaj se pripravlja projektna naloga za izbor izvajalca, ki bo izdelal podrobni prostorski načrt.

Poleg zapora, ki danes domuje na Povšetovi, nameravajo v nove prostore preseliti tudi ženski zapor na Igu, ki sedaj prav tako deluje v dotrajani stavbi, potrebni celovite obnove. Nova stavba pa naj bi po načrtih bila skoraj "ničenergijska", so povedali na ministrstvu.

Projektna naloga novogradnje tako predvideva skupno prostorsko zmogljivost za 465 zaprtih ljudi. Sedanja zmogljivost obeh zaporov je 221 ljudi, vendar samo zapor na Povšetovi skoraj dosega to številko. Konec leta 2014 je bilo v Ljubljani zaprtih 208 ljudi, na Igu pa 74.