Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Začenja se sojenje štajerskemu hekerju, obtoženemu pranja denarja

Deli na:
Začenja se sojenje štajerskemu hekerju, obtoženemu pranja denarja

Foto: Arhiv Reporterja

Na okrožnem sodišču v Mariboru se bo danes začela glavna obravnava v hekerski aferi Mariposa. Na zatožno klop bo skupaj s soobtoženim nekdanjim dekletom sedel 26-letni računalničar iz Hotinje vasi Matjaž Škorjanc, ker naj bi izdelal program, s katerim je španska kriminalna združba vdrla v več milijonov računalnikov po vsem svetu.

Obtožnica Škorjanca, znanega tudi pod vzdevkom Iserdo, bremeni izdelave zlonamerne kode BF bot za vdor v informacijski sistem, trikratne pomoči pri napadu na informacijski sistem in pranja denarja velike vrednosti.

Škorjanc je bil aretiran pred dvema letoma v Mariboru ob pomoči ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI). Na predobravnavnem naroku sredi julija je zanikal krivdo in v primeru obsodbe mu grozi večletna zaporna kazen.

Krivdo je zanikalo tudi nekdanje Škorjančevo dekle, 26-letna zdravnica Nuša Čoh. Tožilstvo jo bremeni pomoči pri pranju denarja, ker da je Škorjancu posodila svoj transakcijski račun.

Po drugi strani sta soobtožena Darko Goričanac in Mentor Leniqi kaznivo dejanje napada na informacijski sistem priznala in se pogodila s tožilstvom, prvi za leto in šest mesecev zapora, drugi pa za leto in tri mesece.

Med obtoženimi je tudi prvoobtoženčeva mati Zdenka Škorjanc, ki jo tožilstvo bremeni pranja denarja. Iz zdravstvenih razlogov za zdaj ni sposobna spremljati sojenja.