oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

fdv, palestina, podpora, protest Svet24.si

Študenti FDV še vedno vztrajajo s protestom

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Je Pečnik načrtno zapeljal ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Začenja se seja DZ z obravnavo proračuna in davka na nepremičnine

Deli na:
Začenja se seja DZ z obravnavo proračuna in davka na nepremičnine

Foto: Primož Lavre

DZ bo opoldne začel izredno sejo, katere osrednja točka so proračunski dokumenti za prihodnji dve leti, med drugim pa je na dnevni red uvrščen tudi zakon o davku na nepremičnine. Najverjetneje danes v DZ pričakujejo tudi obvestilo premierke Alenke Bratušek o vezavi zaupnice vladi na sprejem proračuna.

Izredna seja bo trajala do četrtka, na dnevnem redu pa so še novela energetskega zakona ter ponovno odločanje o novelah zakonov o dohodnini in bančništvu, na kateri je državni svet prejšnji teden izglasoval odložilni veto.

Vlada s proračunom zasleduje cilj konsolidacije javnih financ. Presežek odhodkov nad prihodki, ki je za letos dovoljen v višini 1,5 milijarde evrov, naj bi se prihodnje leto znižal na eno milijardo evrov in v letu 2015 na 859 milijonov evrov. Že prihodnje leto naj bi se tako primanjkljaj znižal pod tri odstotke BDP: znašal bo 2,9 odstotka BDP in v letu pozneje 2,4 odstotka BDP.

Da bo šla v DZ po zaupnico, je Bratuškova napovedala že kmalu po imenovanju za mandatarko za sestavo vlade, da jo bo vezala na sprejem proračuna, pa je sporočila konec septembra. Ker je za potrditev proračuna potrebna navadna večina v DZ, to v tem primeru velja tudi za zaupnico. Te glasove pa Bratuškovi načeloma zagotavljajo koalicijske stranke.