palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DZ o odstopu Bratuškove v četrtek, tudi Pahor prejel njeno odstopno izjavo

Deli na:
DZ o odstopu Bratuškove v četrtek, tudi Pahor prejel njeno odstopno izjavo

Foto: Bobo

DZ se bo z odstopom premierke Alenke Bratušek seznanil predvidoma v četrtek. Pred tem nameravajo v DZ izpeljati tudi postopke glede organizacije dela DZ po spremembah v poslanskih skupinah, je danes pojasnil predsednik DZ Janko Veber. Pri predsedniku republike Borutu Pahorju pa bo v sredo posvet z ustavnimi pravniki o rokih za predčasne volitve.

Izredna seja, na kateri se bo DZ seznanil z odstopom premierke, bo po besedah Vebra predvidoma v četrtek ob 14. uri. Tedaj se bo DZ seznanil tudi z novo organizacijo v delovnih telesih glede na spremenjene okoliščine v poslanski skupini PS in na ustanovitev nove poslanske skupine.

Veber je pojasnil, da je danes tudi uradno obvestil Janija Moöderndorferja, da poslanci, ki so izstopili iz PS in ustanavljajo novo poslansko skupino, tudi izpolnjujejo pogoje za njeno ustanovitev. Pričakuje, da ga bodo obvestili tudi o tem, kdo bo njen vodja.

Predsednik republike Borut Pahor je danes prejel odstopno izjavo predsednice vlade Alenke Bratušek, pa so sporočili iz urada predsednika. Bratuškova je svojo odstopno izjavo tudi že posredovala predsedniku državnega zbora Janku Vebru, poslanci pa se bodo z njenim odstopom seznanili predvidoma v četrtek.

Iz urada so sporočili, da bo Pahor, kakor se je danes dogovoril z Vebrom, v sredo popoldan na posvet povabil ugledne pravne strokovnjake. Z njihovo pomočjo želi razjasniti vsa odprta postopkovna vprašanja, povezana z razpisom predčasnih volitev v državni zbor.

Med drugim predsednika republike zanima njihovo mnenje, ali in v kolikšni meri na razpis in izvedbo predčasnih volitev vplivajo šolske in parlamentarne počitnice. Zanima ga tudi ustavna dopustnost skrajševanja 30 dnevnega roka, v katerem državnemu zboru lahko predlaga kandidata za predsednika vlade.

Predvidoma v četrtek pa bo predsednik republike ločeno povabil na posvet vse vodje poslanskih skupin v DZ, da bi se pogovorili o njihovih pogledih glede primernosti datuma za razpis predčasnih volitev. Beseda bo tekla tudi o vseh drugih vprašanjih, pomembnih za čim bolj uspešno delovanje države do imenovanja nove vlade po predčasnih volitvah, so zapisali v uradu.

Pahor je zaradi odstopa vlade tudi za en dan skrajšal državniški obisk v Italiji, na katerega potuje v torek.