Revija Reporter
Slovenija

Začenja se glavna obravnava zoper Stefana Cakića: bo sodišče sojenje zaprlo za javnost?

STA

28. jan. 2018 11:49 Osveženo: 11:51 / 28. 1. 2018

Deli na:

Pred sodnikom je prebral izjavo.

Bobo

Prihodnji teden prinaša več odmevnejših obravnav. V Ljubljani se bo začela glavna obravnava v sojenju Stefanu Cakiću, ki ga obtožnica bremeni uboja igralca Gašperja Tiča.

Na preobravnavnem naroku krivde za uboj, kot jo opisuje obtožnica, ni priznal. V Maribor pa bo predobravnavni narok v sojenju zaradi propadlega cerkvenega holdinga Zvon Dva.

Sojenje za obtožbo o oboju igralca

V torek se bo na ljubljanskem okrožnem sodišču začela glavna obravnava v sojenju Cakiću, ki pred dvema na tednoma na predobravnavnem naroku ni zanikal, da je Tiču povzročil usodne poškodbe, ne strinja pa se s tem, da mu je smrt želel. Tožilstvo je predlagalo, da sojenje poteka za zaprtimi vrati, enako bo predlagal Cakićev zagovornik. Obtožnica Cakiću očita, da je v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti 18. junija lani v jutranjih urah v stanovanju na Trubarjevi cesti v Ljubljani s kuhinjskim nožem večkrat zabodel Tiča, ki je nato za posledicami vbodov umrl. Dejanje naj bi storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, ki je bila posledica uživanja alkohola in kokaina.

Sojenje zaradi propadlih zvonov

Na mariborskem sodišču se bo v ponedeljek na predobravnavnem naroku o svoji krivdi predvidoma izrekel nekdanji prvi mož propadlega cerkvenega holdinga Zvon Dva Ljubo Peče, ki mu specializirano državno tožilstvo očita zlorabo položaja in pravic v sostorilstvu. Gre za zgodbo okoli spornega lastninjenja Luke Zadar, predvsem štirih posojilnih pogodb, ki so 17,5 milijona evrov posojila pri NLB od banke preko obeh Zvonov pripeljali do družbe I.J. Storitve. Že v začetku januarja so krivdo zanikali ostali soobtoženi - njegov sodelavec Franc Ješovnik ter oba vodilna iz Zvona Ena Simon Zdilšek in Mateja Vidnar Stiplošek.

Sojenje za umor partnerke

V četrtek se bo na mariborskem sodišču začelo ponovljeno sojenje Ivanu Grobinu, ki naj bi pred letom dni umoril svojo 70-letno partnerko. Sodišče ga je julija lani spoznalo za krivega in obsodilo na 20 let zapora, a je višje sodišče sodbo razveljavilo, ker se prvostopenjski organ ne bi smel seznaniti z izjavo osumljenega umora, ki jo je dal policistom, preden so ga ti poučili o njegovih pravicah.