Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Počitnic je konec, čaka se na sojenje morilcu Gašperja Tiča

Deli na:
Počitnic je konec, čaka se na sojenje morilcu Gašperja Tiča

Stefanu Cakiću so policisti kmalu po dogodku odvzeli prostost. - Foto: Facebook

Po enomesečnih sodnih počitnicah se prihodnji teden na slovenskih sodiščih spet začenjajo obravnave.

A počitnice so bile za mnoge sodnike in sodno osebje precej delavne, saj so se tudi v tem času nadaljevala nekatera odmevna sojenja, med drugim na Kranjskem sodišču sojenje mami dvoletnice in njenemu partnerju za smrt deklice.

Na kranjskem okrožnem sodišču se bo v četrtek nadaljevalo sojenje Sandi Alibabić in Mirzanu Jakupiju, ki naj bi lansko poletje na Jesenicah tako poškodovala dveletno deklico, da je ta 4. julija umrla. Pričakuje se še mnenja izvedencev rentgenologa in travmatologa, ki ju je sodišče postavilo za razjasnitev dekličinih poškodb. Prav tako naj bi obravnavali pisma, ki sta si jih izmenjevala obtožena in jih je bilo treba še prevesti. Dokazni postopek bo nato, če ne bo novih dokaznih predlogov, predvidoma končan.

Prav tako se koncu bliža sojenje nekdanjemu zdravniku ljubljanske nevrološke klinike Ivanu Radanu, ki ga obtožnica bremeni umora štirih bolnikov klinike iz morilske sle, neupravičenega snemanja, zlorabe uradnega položaja ter omogočanja uživanja prepovedanih drog. Poleg tega, da naj bi nekaterim svojim bolnikom s propofolom in kalijem "pomagal" v hitrejšo smrt, naj bi namreč tudi neupravičeno izdajal recepte za velike količine pomirjeval.


V petek pa se bo na Okrožnem sodišču v Ljubljani predvidoma začel predobravnavni narok za nekdanjega predsednika uprave in lastnika Dela Revij Mateja Raščana. Specializirano državno tožilstvo mu v obtožnici, ki jo je vložilo že avgusta 2016, pravnomočna pa je postala 17. januarja letos, očita zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, s čemer naj bi nekdaj uspešno družbo, ki je danes v stečaju, oškodoval za več kot 34 milijonov evrov.

Raščan je leta 2008 prevzel družbo Delo Revije, in sicer kar z denarjem (26,4 milijona evrov), ki ga je družba Delo Revije posodila njegovemu podjetju Monera. Po prevzemu Dela Revij naj bi Raščan izkoristil ugodno bonitetno oceno družbe in jo v zelo kratkem času občutno prezadolžil z najemanjem posojil pri različnih slovenskih bankah, posojila pa nato prenakazal na račune svojih podjetij oziroma na svoje osebne račune.

Med odmevnejšimi primeri, ki bodo jeseni na novo zaposlovali sodišče, je pričakovati začetek sojenja Stefanu Cakiću, ki mu tožilstvo očita uboj igralca Gašperja Tiča. Ta je umrl v svojem stanovanju v Ljubljani 18. junija letos v nočnih urah. Med njim in Cakićem naj bi prišlo do pretepa, ki se je končal z igralčevo smrtjo. Kaj natančno se je na noč umora zgodilo, Cakić pred preiskovalnim sodnikom ni želel razkriti. Obtožnica zoper Cakića, ki je od 20. junija v priporu, je bila vložena 1. avgusta.

Na celjskem okrožnem sodišču pa se bo začelo ponovno sojenje Romeu Bajtedu, obtoženemu umora svoje nekdanje partnerice Lidije Škratek. Na prvem sojenju je tožilstvo za Bajdeta zahtevalo 25 let zaporne kazni, a ga je sodnik Zoran Lenovšek na presenečenje mnogih spoznal krivega "le" uboja in mu prisodil 13-letno zaporno kazen. Na tako odločitev so se pritožili tako Bajdetov zagovornik kot sam Bajde in tudi tožilka Simona Razgoršek. Višje sodišče je dalo prav slednji in sodbo razveljavilo, med drugim je opozorilo na kršitev kazenskega postopka, ker so med sojenjem v času zaslišanja izvedencev izključili javnost. Ponovno sojenje naj bi se predvidoma začelo 21. septembra.