Revija Reporter
Slovenija

Tonetu Ropu ponovno sodijo zaradi izdaje tajnih podatkov

STA

7. maj. 2017 11:39 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Tudi prihodnji teden se bo na slovenskih sodiščih zvrstilo več odmevnejših obravnav.

V Mariboru bodo skušali še četrtič dokončati predobravnavni narok za 38-letnega Tomija Kolarja, ki je obtožen umora brezdomca. V Ljubljani se bo na okrajnem sodišču nadaljevalo sojenje nekdanjemu premierju Antonu Ropu, v sodnih klopeh bo tudi zdravnik Ivan Radan.

V Mariboru še četrti poskus dokončanja predobravnavnega naroka za Kolarja

Na mariborskem okrožnem sodišču bodo v četrtek skušali še četrtič dokončati predobravnavni narok za 38-letnega Tomija Kolarja, ki je obtožen, da je 23. novembra lani v zapuščenih prostorih nekdanjih mariborskih zaporov vzel življenje 41-letnemu brezdomcu, s katerim sta sicer bivala v istih prostorih, a bila že nekaj časa sprta. Kolar naj bi se žrtve lotil z nožem na grozovit in zahrbten način, za kar mu grozi najmanj 15 let zapora. Kar trije poskusi predobravnavnega naroka so bili prekinjeni, ker je obtoženi dvakrat zahteval zamenjavo odvetnikov, ki so mu ju določili po uradni dolžnosti, tretjič pa je za odlog zaprosil njegov zadnji odvetnik Viktor Osim. Kolar je sicer na zadnjem naroku že zavrnil priznanje krivde.

Na gospodarskem oddelku mariborskega sodišča se bosta v torek zvrstila še dva nova primera odškodninskih tožb zoper avstrijski Verbund zaradi posledic poplavljanja reke Drave leta 2012. Tokrat zavarovalnica Adriatic Slovenica terja dobrega pol milijona evrov, zasebna lekarna iz Dupleka pa skoraj 40.000 evrov. Na sodišču se je sicer formalno začelo že več drugih podobnih tožb.

Nadaljuje se ponovno sojenje nekdanjemu premierju Ropu zaradi izdaje tajnih podatkov

Na Okrajnem sodišču v Ljubljani se bo nadaljevalo ponovljeno sojenje nekdanjemu predsedniku vlade Antonu Ropu zaradi izdaje tajnih podatkov. Tožilstvo ga preganja, ker je leta 2007, ko je bil poslanec, takratnemu novinarju RTV Slovenija Vladimirju Vodušku razkril, da naj bi se pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami leta 2004 takratni vodja opozicije Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu ter da o teh dogovorih obstajajo prisluhi. Vodušek je izjavo objavil v TV Dnevniku.

V prvem sojenju je bil Rop leta 2013 spoznan za krivega izdaje tajnih podatkov, izrečena mu je bila denarna kazen v višini 10.000 evrov.

Rop je kasneje na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti. Ropov zagovornik Emil Zakonjšek je namreč zatrjeval, da sodba okrajnega sodišča v Ljubljani "nima razlogov o odločilnem dejstvu", "da iz sodbe ne izhaja, da bi bili podatki, ki jih je novinarju sporočil obsojenec, ob njihovem nastanku označeni za tajne", čemur je pritrdilo tudi vrhovno sodišče in razveljavilo obsodilni sodbi. Zadeva sicer zastara februarja 2018.

V sojenju zdravniku Radanu se bosta soočila nemški in slovenska izvedenka

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se bo v ponedeljek in torek nadaljevalo sojenje zdravniku Ivanu Radanu, ki je obtožen smrti štirih bolnikov na ljubljanski nevrološki kliniki. Po zaključku pričanja priče tožilstva, strokovnjakinje za paliativno oskrbo Mateje Lopuh, je sodišče sklenilo soočiti slednjo z nemškim izvedencem Wolfgangom Kröllom.

Pričanje Lopuhove, ki se je raztegnilo čez več obravnav, je sprva prineslo umik obtožnice zoper Radana za smrt dveh bolnikov. Vendar pa je slovenska strokovnjakinja za paliativo opozorila tudi, da so nekateri Radanovi bolniki umrli nenadoma in da njihove življenjske funkcije pred tem niso nakazovale na smrt. Sodišče je moralo zapis celotnega pričanja Lopuhove prevesti v nemščino in posredovati Kröllu, ki je pričal že v začetku sojenja in tedaj Radana precej razbremenil.