Revija Reporter
Slovenija

Za večjo varnost prvošolcev poleg rutic tudi rumeni baloni

STA

2. sep. 2019 13:34 Osveženo: 13:44 / 02. 9. 2019

Deli na:

Šolarje so čez prehod za pešce varno pospremile tudi maskote Pasavček, Trigi in Kuža pazi ter prostovoljci ZZŠAM Slovenije.

AVP

Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) je ob današnjem prvem šolskem dnevu pripravila akcijo s sloganom #VarnoVŠolo, katere osrednji simbol so rumeni baloni, ki voznike opozarjajo na prisotnost otrok na cesti. Osrednji dogodek je potekal v Osnovni šoli Simona Jenka v Kranju, kjer so otrokom čez cesto pomagali tudi nogometni reprezentanti.

Kot je opozorila v. d. direktorice AVP Vesna Marinko, so otroci ranljiva skupina udeležencev v prometu. Težko predvidijo nevarne situacije, vozila kasneje opazijo in ne znajo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, težje določijo tudi smer, iz katere prihaja zvok vozila. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum.

Zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce. Otroci so prepričani, da če oni vidijo vozilo, tudi voznik vidi njih, a ker so manjši, so v prometu slabše vidni. Zato so na agenciji pripravili današnjo akcijo, s katero želijo opozoriti na vidnost otrok v prometu.

Prvošolčkom bodo k večji vidnosti poleg rumenih rutic pomagali rumeni baloni. AVP bo namreč skupaj s partnerji med prvošolčke razdelila 20.840 rumenih biorazgradljivih balonov, po enega za vsakega prvošolčka v Sloveniji. Agencija je pripravila tudi nova preventivna gradiva #VarnoVŠolo s petimi koraki za večjo varnost udeležencev v prometu.

"V prometu je pomembno biti viden in previden. Viden zato, da opozoriš nase, da so drugi pozorni nate v prometu, previden pa zato, ker vedno in povsod lahko za svojo varnost največ narediš sam," je na dogodku izpostavila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Po njenih besedah je treba otroke naučiti, kako naj hodijo čez prehod za pešce, naj na kolesu vedno uporabljajo čelado in naj v prometu, tudi če so pešci, ne uporabljajo mobilnih telefonov.

Otroke so ob prvem šolskem dnevu skupaj z ministrico čez prehod za pešce pospremili tudi nekateri člani slovenske nogometne reprezentance. Za varovanje otrok v prvem tednu po poletnih počitnicah pa tako kot lani skrbijo prostovoljci iz Zveze šoferjev in avtomehanikov Slovenije, saj se je sodelovanje izkazalo za uspešno.

Na AVP bodo še naprej izvajali tudi strokovne presoje varnosti cest s pomočjo licenciranih presojevalcev cest na najbolj izpostavljenih mestih na šolskih poteh. Prav tako je agencija 30 občinam v brezplačno uporabo podelila prikazovalnike hitrosti, ki bodo v naseljih opozarjali voznike na primerno hitrost vožnje. Kot so poudarili udeleženci današnjega dogodka, lahko le vsi akterji skupaj z udeleženci v prometu vplivajo na varnost otrok.

V Mestni občini Kranj je danes prag osnovnih šol prestopilo 5570 osnovnošolcev, od tega 642 prvošolcev. Šolo Simona Jenka, ki je ena največjih v državi, obiskuje okoli 1300 otrok, med katerimi je letos 154 prvošolcev. Kot je izpostavil ravnatelj šole Rudolf Planinšek, učence o varnosti v prometu učijo tako prek učnega načrta kot različnih projektov. Skupaj z občino pa rešujejo šibke točke šolskih poti.

Kranjski župan Matjaž Rakovec je pojasnil, da so med počitnicami v občini postorili kar precej za večjo varnost, kar se tiče ureditve prehodov za pešce in avtobusnih postaj. "Predvsem pa smo veliko obveščali občane, kako pomembno je, da na cesti pomislijo tudi na to, da otroci ne reagirajo tako kot mi izkušenejši," je izpostavil Rakovec.