sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sindikat brani policista, obtoženega znašanja nad Afganistancem

Deli na:
Sindikat brani policista, obtoženega znašanja nad Afganistancem

Foto: Bobo

V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) so danes obsodili obtoževanje policista, ki naj bi v petek v postopku z afganistanskim državljanom ravnal nasilno.

Kot so zatrdili, je policist svojo nalogo opravil strokovno in zakonito, kar da dokazuje tudi objavljeni posnetek. Pričakujejo tudi prekrškovni postopek zoper avtorje zapisa na Facebooku.

Na domnevno nasilje nad državljanom Afganistana v petek popoldne v parku Poti spominov in tovarištva na ljubljanskem Viču je opozoril rogovski migrantski center Second Home. Po navedbah slednjega naj bi policisti tujca brez poziva k legitimaciji fizično napadli s teleskopsko palico, ga pretepli in poškodovali. V policiji so za STA že v petek zavrnili vse očitke in namigovanja o policijskem nasilju.

Obtožbe zoper ravnanje policistov so danes zavrnili tudi v SPS. Kot so poudarili, so policisti svoje naloge opravili strokovno, pri tem tudi zaradi upiranja osebe v postopku tudi zakonito uporabili prisilna sredstva. O tem po njihovih navedbah pravzaprav priča tudi posnetek posameznice, na katerem naj bi obtožbe temeljile. S posnetka je namreč "jasno razvidno, da policist ni uporabil teleskopske palice".


Prav tako zakonito ravnanje policistov dokazuje izjava naključnega mimoidočega, ki je policistu tudi priskočil na pomoč, ko je opazil, da oseba na kolesu beži in da ga policist poskuša prijeti. Ko je tujec med bežanjem padel s kolesa in utrpel lažjo poškodbo na glavi, so mu policisti tudi takoj ponudili pomoč, so zapisali v sindikatu.

Vse navedeno potrjuje, da je policist Policijske postaje Ljubljana - Vič, ki ga je neznana avtorica snemala, ravnal strokovno, zakonito in svoja pooblastila uporabil v skladu z veljavno zakonodajo ter kodeksom policijske etike, poudarjajo v sindikatu.

Obenem opozarjajo, da je avtorica objavila le posnetek dela policijskega postopka, pri čemer so v SPS prepričani, da bi posnetek celotnega dogajanja nedvomno dokazal zakonito delo policista. Da je objava zlonamerna in neresnična, po njihovem dokazuje tudi dejstvo, da vsebina pogovora avtorice s policisti sploh ni takšna, kot je zapisano na navedeni objavi na družbenem omrežju. Prav tako posnetek dokazuje, da je policist avtorici posnetka nedvoumno pojasnil, da je oseba padla s kolesom, so navedli.

Pri tem pa v SPS opominjajo, da iz zapisa na Facebooku izhaja sum kršitve zakona o tujcih, ki določa pogoje za prebivanje tujcev na ozemlju Slovenije. Iz spornega zapisa je namreč razvidno, da so bili njegovi avtorji seznanjeni, da tujec v Sloveniji prebiva nezakonito in mu pri tem tudi pomagali. Zato v SPS od pristojnih pričakujejo, da bodo preverili sum prekrška in ustrezno ukrepali.