Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Za komaj 800.000 evrov je naprodaj grad Mirna (VIDEO)

Deli na:
Za komaj 800.000 evrov je naprodaj grad Mirna (VIDEO)

Grad Mirna v Mirni na Dolenjskem. - Foto: YouTube/Miha Vuk

Grad Mirna na Mirni na Dolenjskem, ki velja za enega lepših in redkih obnovljenih kulturnih spomenikov srednjeveške arhitekture na slovenskem ozemlju, je naprodaj. Ekskluzivno prodajo gradu so zaupali ljubljanski nepremičninski agenciji RE/MAX.

Po podatkih omenjene agencije grad pokriva nekaj več kot 2400 kvadratnih metrov, obdaja ga nekaj manj kot 5300 kvadratnih metrov zemljišča.

Grad je do svoje smrti leta 2015 s prijatelji in podporniki prenavljal profesor gledališke zgodovine Marko Marin, ki je po mnenju agencije iz nepovezanih ruševin obnovil grad do nekdanje podobe.

Po podatkih agencije gre sicer za kompaktno, vase zaprto osrednjo grajsko stavbo - palacij, ki "sodi med najmogočnejše tovrstne motive v predalpskem prostoru". Grad zaznamujejo romanske, gotske, renesančne in baročne stilne značilnosti. Zelo dobro ohranjeni so avtentični poznogotski šilastoločni portali iz 15. stoletja in obnovljena velikopotezna zasnova arkadnih galerij iz sredine 17. stoletja, ki na dvoriščni strani obtekajo celotno stavbo, so dodali.


Grad so zgradili leta 1657 - čeprav obstaja več različic, kdaj je bil končan - obnovljen je bil leta 2007.


Visok in odprt grajski prostor ponuja prostor za različne dejavnosti. Osrednji romanski stolp se ponaša z notranjimi kamnitimi stenami in mogočnim stopniščem, v njem pa lahko novi lastnik uredi luksuzen hotel s prostornimi apartmaji, zajtrkovalnico, SPA prostori, veliko knjižnico in igralnico.

Kletni prostori so lahko namenjeni tehničnim prostorom ali vinski kleti. Gre sicer za grad z zgodovinsko vrednostjo, ki potrebuje le še nekaj obnove, zlasti pa odgovornega lastnika, ki bo znal ceniti in izkoristiti njegov potencial.

Začetki gradu Mirna sicer segajo na konec enajstega stoletja, kar ga uvršča med najstarejše listinsko izpričane gradove v Sloveniji. Stoji na območju, ki je leta 1016 z darovnico cesarja Henrika II. pripadlo Viljemu II., sinu grofice sv. Eme Krške, so še zapisali v agenciji RE/MAX.

Mirnski grad viri prvič omenjajo leta 1250, samo vaško naselje pa leta 1180. Mirnsko župnijo so ustanovili leta 1862, Občino Mirna pa leta 2011.