nusa_derenda Odkrito.si

Nuša Derenda s strtim srcem

horoskop Svet24.si

Horoskop za sredo, 22. avgusta

Kozarec vode Petisvet

Enostavna metoda, ki vam lahko čez noč ...

Kolinda Grabar-Kitarović Svet24.si

Klara na rojstni dan povabila hrvaško ...

Danijela Martinović Svet24.si

Imata Danijela in Grašo res hude težave v zvezi?

Justin Bieber Najstnica.si

To je Bieberjev dojenček

Giorgos Parasiris; Savina Atai Njena.si

Savina Atai se je poročila

Svet

Švedska je na robu vojnega stanja zaradi spodletele politike priseljevanja

Deli na:
Švedska je na robu vojnega stanja zaradi spodletele politike priseljevanja

Foto: Reuters

Švedska je pred desetletji slovela kot mirna, bogata država. A zaradi spodletele politike priseljevanja so ti časi nepreklicno mimo.

Letošnji januar je bil na Švedskem še posebej nasilen. 63-letni moški je bil v Stockholmu ubit zaradi eksplozije ročne bombe, ki je ležala na ulici, nizozemskega študenta je zadel naboj, izstreljen med strelskim obračunom v piceriji v Uppsali.

Do napada z ročno bombo je prišlo tudi v pretežno s priseljenci poseljenem predmestje Götheborga. Napadalci so z ročno bombo napadli tudi policijsko postajo v Malmöju, piše švedska novinarka Paulina Neuding v britanski reviji The Spectator.

Ročne bombe kot nova švedska »moda«

Švedi so se na silovit porast nasilja (napadi z ročnimi bombami, strelski obračuni …) že skoraj otopelo sprijaznili. Za Švedsko so postali v zadnjem času značilnost ravno napadi z ročnimi bombami, ki so jih pritihotapili iz držav nekdanje Jugoslavije. Cena za eno ročno bombo je dobrih sto evrov.

Pripadniki tolp, ki so krive za nasilje, so večinoma priseljenci in potomci priseljencev. Te tolpe so posledica spodletele politike priseljevanja in integracije priseljencev v švedsko družbo.

Prestrašeni reševalci, gasilci in policisti

V četrti, kjer živijo večinoma priseljenci, si reševalna vozila zaradi nasilja ne upajo priti brez policijskega spremstva. Podobno je z gasilci. Lani novembra so v Uppsali eni od tako imenovanih no-go četrtih zažgali 50 avtomobilov. Gasilci so prišli šele po treh urah, in sicer v spremstvu policistov, oboroženih z avtomatskimi puškami. V Malmöju poštarji nekaj časa niso prinašali pošte v nevarne četrti.

A švedski politiki – tako tisti v vladi kot v opoziciji - se pred tem večinoma zatiskajo oči. Švedska se zaradi politike odprtih vrat do sprejemanja beguncev in migrantov ponosno predstavljala kot humanitarna velesila in upanje za ves demokratični svet.

Vojska na ulicah?

Ko je pred kratkim predsednik vlade, socialdemokrat Stefan Löfven namignil na možnost, da bi na ulice v nevarnih soseskah poslal vojsko, je zaradi burnih odzivov hitro umaknil ta predlog.

A vprašanje je, koliko časa se bodo švedski politiki še lahko izogibali zanje občutljivi temi. Nasilje namreč trka že na vrata bogatih, s Švedi poseljenih sosesk. V zadnjih tedni so bili namreč otroci v bogatem predmestju Stockholma žrtve zakrinkanih pripadnikov tolp, ki so se v bogate soseske pripeljali iz priseljeniških sosesk.