Revija Reporter
Slovenija

Jankovićevi tožijo ministrstvo za obrambo in terjajo milijon evrov

STA

2. jan. 2018 6:00

Deli na:

Mestna občina Ljubljana (na sliki župan Zoran Janković) od Morsa terja 1,085 milijona evrov.

Primož Lavre

Prvi teden novega leta bo na slovenskih sodiščih razmeroma miren, več obravnav pa je pričakovati v nadaljevanju meseca.

V Mariboru se bo začelo sojenje obtoženemu za oktobrsko streljanje na avtomobil, ki je čakal pred semaforjem, v katerem je umrl 52-letnik. V Ljubljani pa bodo obravnavali tožbo mestne občine proti ministrstvu za obrambo.

Sojenje za umor 52-letnika

Na Okrožnem sodišču v Mariboru je v četrtek razpisan predobravnavni narok zoper 54-letnega Mariborčana Senada Softića, ki mu bodo sodili zaradi obtožb, da je 4. oktobra na križišču Titove ceste streljal na avtomobil, ki je čakal pred semaforjem, in tako umoril 52-letnega Rada Mitrovića. Obtožnica ga poleg kaznivega dejanja umora bremeni še povzročitve splošne nevarnosti. Med streljanjem sta namreč v avtomobilu sedela še dva potnika, obtoženi pa je enega od njiju s pištolo zadel v roko.

Ob tem je med njegovim streljanjem iz dveh pištol eden od izstrelkov priletel tudi v mimo vozeči avtomobil. Za umor mu grozi do 30 let zapora, za povzročitev splošne nevarnosti še dodatnih do pet let zapora. Predobravnavni narok je bil razpisan že decembra, a je bil takrat preklican na prošnjo novega zagovornika obdolženega, da bi se lahko ustrezno pripravil na obrambo. Je bil pa Softić pred dnevi na Ptuju že obsojen na leto in pol zapora zaradi posedovanja orožja in nasilja v družini.

Tožba mestne občine proti ministrstvu

V petek bo na ljubljanskem okrožnem sodišču potekal narok v obravnavi tožbe Mestne občine Ljubljana proti ministrstvu za obrambo, v kateri občina od ministrstva terja 1,085 milijona evrov. Gre za vsoto, ki jo je ministrstvo za finance leta 2013 vzelo iz proračuna občine, ker naj bi davčna uprava ministrstvu za obrambo več let odmerjala previsoko nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč na območju Ljubljane. Vendar pa se na mestni občini ne strinjajo s tem.

V nadaljevanju leta več odmevnih odločitev sodišč

Sicer pa leto, ki se je pravkar začelo, v nadaljevanju prinaša več pestrosti. Tako bi lahko letos sodni epilog vsaj na prvi stopnji dobila nekatera odmevna sojenja, med drugim sojenje nekdanjemu zdravniku na nevrološki kliniki Ivanu Radanu, ki je obtožen umora štirih bolnikov, ter balonarju Miru Kolencu zaradi očitkov o odgovornosti za balonarsko nesrečo na Ljubljanskem barju avgusta 2012. Še vedno traja tudi ponovljeno sojenje v zadevi Balkanski bojevnik.