nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Za Bojana Veselinoviča direktorska plača na kranjski občini, za novinarja pa nagobčnik

Deli na:
Za Bojana Veselinoviča direktorska plača na kranjski občini, za novinarja pa nagobčnik

Čeprav je Bojan Veselinović vso kariero delal izključno v medijih, mu je uspelo postati direktor občinske uprave mestne občine Kranj. - Foto: Šimen Zupančič

Nekdanji direktor Slovenske tiskovne agencije in vsestransko iznajdljivi Bojan Veselinovič je že skoraj dve leti direktor občinske uprave Mestne občine Kranj. Čeprav je pred tem vso kariero delal v medijih – začel je na Radiu Slovenija, nadaljeval pri Dnevniku in nazadnje končal na STA – je kranjski župan Matjaž Rakovec ocenil, da ima potrebne kvalifikacije za vodenje uprave ene največjih slovenskih občin. Češ, če je bil že enkrat direktor, je lahko še drugič.

Veselinovič je v svojih več kot 12 letih na čelu STA nase opozoril dvakrat – prvič leta 2009, ko se je po prihodu na agencijo lotil Boruta Meška, tedanjega odgovornega urednika STA. Slednji je bil pol leta tarča Veselinovičevega šikaniranja, nazadnje pa je dobil odpoved. Skoraj sočasno je Meško izvedel, da ima raka, za katerim je umrl še pred mediacijskim postopkom na delovnem in socialnem sodišču, na katerem je tožil bivšega delodajalca. STA je na predlog tedanjega predsednika vlade Boruta Pahorja sklenila poravnavo z Meškovo družino, Veselinović pa je trdil, da je nanjo pristal iz pietetnih, ne krivdnih razlogov.

Ko se je desetletje kasneje Janševa tretja vlada v splošni vojni z mediji lotila tudi Veselinoviča, je spretno izkoristil Janševe napade nanj in v javnosti nastopal kot borec za svobodo medijev. Pa čeprav nima težav z utišanjem novinarjev, ki mu niso pogodu: trenutno ima zanj veliko pripomb kranjski novinar Miran Šubic, urednik portala Trma, ki je trn v peti kranjskega župana Matjaža Rakovca in posledično tudi županovega izbranca Veselinoviča.

Šubic je namreč na svojem portalu pogosto kritičen do župana in drugih ljudi na občini, kar mu Rakovec vrača z blokiranjem njegovega poročanju o delu kranjske mestne občine. Septembra lani so mu denimo fizično preprečili poročanje z gurmanskega dogodka Dolga miza na dvorišču gradu Khislstein – Šubic je trdil, da je bil zaradi dogodka, organiziranega na javni površini, nezakonito onemogočen vstop obiskovalcev v Gorenjski muzej. Vse skupaj je prijavil policiji, zaradi česar se razumljivo ni prikupil občinskemu vodstvu (župan Rakovec in sodelavci so bili med tistimi, ki so se mastili na Dolgi mizi) – temu Šubic zdaj očita, da mu preprečuje poročanje o delu kranjske občine.

Foto: Trma.si - Miran Šubic je na novinarsko konferenco o dosežkih kranjske mestne občine prišel z nagobčnikom.

Odzval se je s protesti: na novinarsko konferenco o dosežkih mestne občine je prišel z nagobčnikom, nato je z nagobčnikom in transparentom »Župan Kranja onemogoča novinarsko poročanje« kvaril sliko ob obisku poljskega predsednika Dude v Kranju. Ob tem je pomenljivo kritiko namenil »bivšemu borcu za pravice ipd. novinarjev in novinarstva«, danes pa direktorju občinske uprave Bojanu Veselinoviču ki Šubicu na njegova vprašanja menda odgovarja le »brez komentarja«.

Jasno, da Veselinovič ne bo proti županu, potem ko je čisto brez izkušenj z delom v občinski upravi postal direktor z lepo in stabilno plačo, za katere ohranitev se ne sme zameriti šefu. Od kranjske občine smo pridobili podatke o njegovih mesečnih plačah v letu 2023: najnižja je bila v marcu (2545,49 evra neto), najvišja v januarju (3099,34 evra neto), povprečno pa je lani na mesec zaslužil 2786,07 evra neto.

Za dobro plačo je pač pripravljen narediti vse, naj gre za kadrovsko preureditev uredništva ali vojno z Janezom Janšo. Ko ga je slednji, sklicujoč se na letno poročilo o poslovanju STA, pred leti obtožil, da ima 8500 evrov bruto mesečne plače, je Veselinovič ogorčeno odgovarjal, da prejme manj kot tri tisočake in pol neto mesečno.

Na naš članek se je odzval Bojan Veselinovič, čigar odziv objavljamo v celoti:

Odgovor Bojana Veselinoviča na neresnične navedbe novinarja Marka Medveška

V članku novinarja Marka Medveška z naslovom »Za Veselinoviča direktorska plača za novinarja pa nagobčnik«, objavljenem 2. aprila 2024 v tiskani izdaji revije Reporter ter 6. aprila 2024 v spletni izdaji revije Reporter je zapisana vrsta navedb, ki ne držijo in terjajo moje pojasnilo. Ni res, da je »kranjski župan Matjaž Rakovec ocenil«, da imam potrebne kvalifikacije za vodenje uprave ene največjih slovenskih občin, ampak je to ocenila natečajna komisija, saj sem bil za delovno mesto direktorja mestne uprave Mestne občine Kranj (MOK) izbran na podlagi javnega razpisa izmed več prijavljenih kandidatov. Prav tako tudi ni res, da bi se kot direktor STA leta 2009 »po prihodu na agencijo lotil Boruta Meška, tedanjega odgovornega urednika STA« in »da je bil slednji pol leta tarča Veselinovičevega šikaniranja«. Kakršnokoli šikaniranje žal že pokojnega Boruta Meška odločno zanikam, in če bi ga bil res deležen bi sprožil ustrezne postopke proti meni kot delodajalcu, pa tega ni storil. Prav tako ni resnična trditev, da naj bi »skoraj sočasno«, ko je dobil odpoved, Meško izvedel, da ima raka. V resnici mu je bila odpoved vročena 3. novembra 2009, za to, da ima raka, pa je tudi sam izvedel mnogo pozneje, kar je razvidno iz priložene dokumentacije v tožbenem postopku na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani sproženem po odpovedi delovnega razmerja. Mnogo pozneje, šele leta 2010 smo za to bolezen izvedeli na STA. Popolna laž in nesmisel je tudi, da naj bi bila poravnava sklenjena »na predlog tedanjega predsednika vlade Boruta Pahorja«. Poravnavo je namreč predlagal Meškov odvetnik, STA pa je nanjo pristala zgolj iz pietetnih razlogov do Meškove družine, saj je umrl še pred začetkom sodne obravnave.

Od vseh v članku navedenih trditev, ki zadevajo mene, je resnično samo, da se je »Janševa tretja vlada v splošni vojni z mediji lotila tudi Veselinoviča« in podatki o moji plači, ki jo prejemam kot direktor mestne uprave v MOK. Ta je namreč odmerjena povsem v skladu z veljavnimi predpisi, ki regulirajo izplačila v javnem sektorju. Ne drži pa podatek, zapisan v besedilu, da sem imel kot direktor STA »8.500 EUR bruto mesečne plače«, kar je bilo ugotovljeno tudi v sodnem postopku v kazenski zadevi proti Janezu Janši, ki je v spornem tvitu navedel takšen znesek in zapisal še, da sem sodeloval pri umoru Boruta Meška.

S spoštovanjem,
Bojan Veselinovič,
Mestna občina Kranj
Direktor uprave