Revija Reporter
Slovenija PLUS

Nepremičninski davek: z obdavčitvijo stanovanj do višjih plač

Ivan Puc

20. okt. 2024 19:59

Deli na:

Koliko nepremičnin imata v lasti koordinatorica Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko ter predsednik SD in gospodarski minister Matjaž Han?

Primož Lavre

Davčna politika odraža družbene oziroma politične preferenc vsake vladne ekipe. Vlada Roberta Goloba ima v državnem zboru sveženj šestih novel davčnih zakonov, obotavlja pa se z uvedbo nepremičninskega davka. Koalicijski stranki SD in Levica pritiskata na Svobodo, naj ga – v imenu pravičnosti – uzakonijo še v tem mandatu.

Še konec maja je finančni minister Klemen Boštjančič dejal, da bo drugi davčni paket z nepremičninskim davkom predlagan in dan v obravnavo do konca leta, jesen pa je prinesla spremenjeno časovnico: do konca leta bodo nared izhodišča nepremičninskega zakona. Med predlogom zakona, poslanim v državni zbor, in izhodiščih zakona je velika razlika – tudi in predvsem časovna, o čemer smo se že večkrat prepričali. V razpravi o izhodiščih premoženjskega oziroma nepremičninskega davka naj bi tudi bilo odločeno, ali bo v tem mandati ta kontroverzni davek tudi uveden in veljal s 1. januarjem leta 2026.