900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ekskluzivno: Razkrivamo identiteto slovenskega agenta, ki so ga prijeli v Makedoniji

Deli na:
Ekskluzivno: Razkrivamo identiteto slovenskega agenta, ki so ga prijeli v Makedoniji

Foto: Linkedin

Slovenski agent obveščevalno varnostne službe, ki so ga v Makedoniji osumili vohunjenja, je Aleš Čretnik, ki je trenutno na misiji pri Natu v Neaplju.

Komercialna televizija POP TV je poročala, da je makedonska policija sredi aprila prijela slovenskega agenta varnostne in obveščevalne službe, ki je z velikim dronom s pritrjeno kamero snemal v bližini počitniške rezidence makedonskega predsednika Gjorga Ivanova na Ohridskem jezeru. Slovenca naj bi v Makedoniji najprej osumili vohunjenja, nato pa so ga po posredovanju slovenskega obrambnega ministrstva le oglobili (500 evrov kazni). Agent je nato z družino Makedonijo nemudoma zapustil, na Morsu pa vztrajajo, da ni deloval pod krinko.

Dva naša vira (makedonski in slovenski) sta nam potrdila, da gre za Aleša Čretnika, ki je trenutno na misiji pri Natu v Neaplju v Italiji. Čretnik je diplomirani politolog – obramboslovec, ki je deloval kot analitik, pa tudi kot terenski operativec na Kosovu in Bosni in Hercegovini. »Je izredno sposoben in inteligenten človek, zato težko verjamem, da se je v bližini rezidence makedonskega predsednika z otrokom le igral z dronom,« pravi naš slovenski vir, ki je blizu obveščevalno-varnostnim organom. Še posebej zato, ker je v Makedonijo prinesel zelo drag dron z dvema HD kamerama. »Če bi se igral z otrokom, bi imela najbrž takega, ki stane do 100 evrov,« pravi.

Zanimivo je, da se je Čretnik makedonskim policistom predstavil kot agent slovenske varnostne in obveščevalne službe, identificiral pa se je z Natovo člansko izkaznico. Če drži informacija, da ni deloval pod krinko za slovensko varnostno obveščevalno službo, je povsem mogoče, da je delal za Nato, ki ga zelo skrbi zaostrovanje razmer v Makedoniji. Običajno so tovrstne poletne rezidence predsednikov kraj, kamor se ob zaostrenih razmerah evakuira politični vrh. »Povsem mogoče pa je, da je deloval na lastno pest, da bi se z obveščevalnimi podatki promoviral pri Natu,« pravi Reporterjev vir in dodaja: »Ne glede na to, kaj je bilo, ali je delal za Nato ali na svojo roko, je izpadel, da rečem po domače, butl.«

Znano je, da je makedonski predsednik Gjorge Ivanov zaradi tiranske platforme, ki predvideva, da bi bila tudi albanščina uradni jezik v celi Makedoniji, odlašal s podelitvijo mandata za sestavo nove vlade. Sredi maja je mandat vendarle podelil vodji opozicijskih socialdemokratov Zoranu Zaevu.

Vprašanja smo poslali tudi ministrstvu za obrambo. Odgovore še čakamo.

Odgovor in prikaz drugih oziroma nasprotnih dejstev na prispevek z naslovom: Ekskluzivno: Razkrivamo indetiteto slovenskega agenta, ki so ga prijeli v Makedoniji

Spletni portal Reporter je dne 6.6.2017 ob 11.33 uri objavil prispevek z naslovom »Ekskluzivno: Razkrivamo indetiteto slovenskega agenta, ki so ga prijeli v Makedoniji«. Aleš Čretnik, ki ga pisec razkriva kot slovenskega agenta, ki da so ga v Makedoniji osumili vohunjenja, poudarja, da je vsebina prispevka popolnoma neresnična.

Gospod Čretnik ob dogodku nikakor ni bil osumljen vohunjenja niti se ni predstavil kot agent Obveščevalo varnostne službe (OVS), niti se ni indetificiral z Natovo izkaznico, nikoli tudi ni bil terenski operativec na Kosovu ter Bosni in Hercegovini. Tisto jutro je g. Čretnik, med svojim letnim dopustom s pomola pred hotelomob Ohridskem jezeru, želel narediti par fotografij in video posnetkov Ohridskega jezera in okolice hotela.

Sicer ni vedel, da naj bi bila v bližini počitniška residenca makedonskega predsednika, pregled posnetkov s strani makedonske policije pa je pokazal, da dron ni letel v njeni bližini, tako ni bil narejen noben posnetek počitniške residence niti njene bližnje okolice.

Ko se je pokazalo, da je g. Čretnik uporabljal dron brez dovoljenja pristojnih makedonskih organov, ki je po predpisih Republike Makedonija potrebno, mu je bil za kršitev izrečen prekršek in odmerjena globa. G. Čretnik je tako plačal globo, ker ni predhodno izpolnil obrazca za prijavo uporabe brezpilotnega letala, torej ker ni imel makedonskega dovoljenja za upravljanje drona. Dron g. Čretnika je sicer manjše brezpilotno letalo, model Phantom 3 Advanced, teže 1280 g, ki ima pritrjeno le eno video kamero.

G. Čretnik je o prekršku nemudoma sam obvestil generalnega direktorja OVS. Slovensko obrambno ministrstvo pa po njegovem vedenju v dogodku nikakor ni posredovalo.

Aleš Čretnik, zanj po pooblastilu Odvetniška družba Pirc Musar & partnerji, o.p., d.o.o.o