Revija Reporter
Slovenija

Vrhovno sodišče zadalo udarec morilskemu očetu koroških dečkov

STA

28. dec. 2020 11:35 Osveženo: 11:45 / 28. 12. 2020

Deli na:

Romeo Bajde

STA

Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti, s katero je obramba Romea Bajdeta, zaradi umora partnerke pravnomočno obsojenega na 25 let zapora, zahteva razveljavitev sodbe. Te dni sicer mineva pet let od tega krutega zločina, v današnji izdaji piše časnik Večer.

Odvetnika Andrej Švencbir in Albina Vedenik sta poskušala doseči razveljavitev pravnomočne sodbe, ki je bila Bajdetu izrečena na ponovljenem sojenju novembra 2018, z zahtevo za varstvo zakonitosti, ki sta jo februarja lani vložila na vrhovno sodišče. Prvenstveno sta prvostopenjskemu sodišču očitala, da je Bajdetu kršilo pravico do obrambe, češ da si ni mogel svobodno izbrati, kdo ga bo zastopal.

Vrhovni sodniki so po pisanju Večera odločili, da je bilo nujno Bajdetu tik pred koncem sojenja določiti odvetnika po uradni dolžnosti, ker je zagovornica, ki si jo je izbral sam, odšla na bolniško. Na ta način je prvostopenjsko sodišče zagotovilo, da se je sojenje (tik pred koncem) nadaljevalo brez prekinitve, so zapisali vrhovni sodniki in presodili, da Bajdetu s postavitvijo obrambe po uradni dolžnosti niso bile kršene pravice.

Na prvem sojenju so Bajdeta marca 2017 spoznali za krivega uboja partnerke in ga obsodili na 13 let zapora, a so višji sodniki sodbo razveljavili in zahtevali novo sojenje. V ponovljenem sojenju je sodišče marca 2018 Bajdeta spoznalo za krivega umora in ga obsodilo na 25 let zapora. Višje sodišče je sodbo potrdilo, Bajde pa se je moral iz pripora preseliti v zapor.

Bajde je bil spoznan za krivega, da je decembra 2015 med prepirom v Velenju ubil partnerko, nato pa jo z vozilom odpeljal do dežurne ambulante tamkajšnjega zdravstvenega doma in reševalcem priznal dejanje. Zaradi skrbništva njegovih otrok, t. i. "koroških dečkov",