Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada zaključuje prvi korak na poti reforme pravosodja

Deli na:
Vlada zaključuje prvi korak na poti reforme pravosodja

Foto: Bobo

Vlada v državni zbor pošilja še pet zakonov s področja pravosodja in s tem zaključuje prvi korak na poti reforme pravosodja, kakor je danes dejal minister za pravosodje GoranKlemenčič. Novelam je po njegovih besedah skupno to, da uveljavljajo priporočila Greca in so namenjene bolj transparentnemu delovanju pravosodja.

Vlada je danes v državni zbor poslala novelo zakona o sodiščih, o sodniški službi, o državnem tožilstvu, o brezplačni pravni pomoči in o sodnem registru. Prejšnji teden je v državni zbor šla še novela zakona o odvetništvu, ki je v sredo že prestala obravnavo pred odborom DZ za pravosodje.

Predlagane spremembe po ministrovih besedah prinašajo pomembno optimizacijo delovanja mreže sodišč in dajejo predsednikom okrožnih sodišč pristojnost in odgovornost, da izenačijo obremenjenost sodnikov na okrožnih in okrajnih sodiščih.

Glede spremembe tožilske zakonodaje je poudaril, da gredo predlogi v smeri zagotavljanja boljših pogojev za pregon gospodarskega kriminala in korupcije, saj se znotraj specializiranega tožilstva vzpostavlja poseben oddelek za postopke v zvezi z odvzemom premoženja nezakonitega izvora. Prav tako se uvaja večjo fleksibilnost glede zastopanja na višjih sodiščih, je nadaljeval minister.

Predlog novele zakona o brezplačni pravni pomoči pa odpravlja birokratske ovire pri zaprosilih za to pomoč - tako za prosilce kot tiste, ki o tem odločajo. Uvaja se namreč elektronsko povezavo s centri za socialno delo. S spremembo zakona o sodnem registru pa se po ministrovih besedah povečuje transparentnost in pravna varnost glede dostopa do podatkov o lastništvih podjetij. Minister pričakuje, da bo sveženj novel pred poslanci že na januarski seji.

Na vprašanje, ali drži, da predlogi sprememb predvidevajo tudi psihološke teste za sodnike, je Klemenčič odgovoril, da se uvaja pogoj posebne primernosti, kar prinaša tudi možnost psiholoških preizkusov, vendar ne v smislu "psihičnega zdravja", temveč na način, kot jih izvajajo podjetja pri zaposlovanju svojih vrhunskih kadrov. Merila zanje bo določil Sodni svet.