Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Volitve so mimo in inšpekcija se je odpovedala pregonu Nike Kovač in sodelavk

Deli na:
Volitve so mimo in inšpekcija se je odpovedala pregonu Nike Kovač in sodelavk

Nika Kovač - Foto: Bobo

Inštitut 8. marec je včeraj prejel odločitev inšpektorata za notranje zadeve, da ne bo uvedel postopka o prekršku zaradi kampanje Gremo volit. Na inšpektoratu naj bi v zvezi s kampanjo prejeli številne anonimne prijave glede domnevnih kršitev volilne zakonodaje. Članice in člani inštituta so prepričani, da gre za spodletel poskus zastraševanja.

Ministrstvo za notranje zadeve je inštitutu 1. aprila posredovalo poziv za posredovanje informacij v zvezi s kampanjo Gremo volit. Pod poziv je bil podpisan glavni inšpektor inšpektorata za notranje zadeve Marko Kandolf, ki je bil na mesto direktorja imenovan istega dne, so v inštitutu zapisali v sporočilu za javnost.

S kampanjo Gremo volit je inštitut vsesplošno pozival k udeležbi volivk in volivcev na volitvah, zato jih današnja odločitev inšpektorata ni presenetila. "Očitno je, da v konkretnem primeru inštitut ni organiziral volilne kampanje v smislu zakona o volilni in referendumski kampanji in s tem z opustitvijo ni kršil obveznosti, ki jih zakon nalaga organizatorju," so zapisali.

Inštitut 8. marec je za pripravo odgovora na dopis poiskal pomoč pri odvetnici Nataši Pirc Musar. V sodelovanju s Pravno mrežo za varstvo demokracije so opozorili na tovrstne poskuse ustrahovanja oblasti.

Članice in člani inštituta so namreč prepričani, da gre za spodletel poskus zastraševanja in utišanja delovanja inštituta. "Takšnim zlorabam pravnih postopkov z namenom oviranja delovanja nevladnih organizacij se je treba odločno zoperstaviti tudi s pravno pomočjo," so zapisali.