Revija Reporter
Slovenija

Vojvodinska vlada zahteva vrnitev blejske vile Vojvodina

STA

1. avg. 2018 6:00

Deli na:

Vojvodinska lokalna vlada vztraja pri vrnitvi nepremičnin, ki jih je avtonomna pokrajina imela v lasti na Hrvaškem in v Sloveniji v času nekdanje SFRJ. Gre za vilo in počitniško naselje na Hrvaškem ter vilo Vojvodina na Bledu in trisobno stanovanje v Radovljici. Vojvodina zahteva vrnitev nepremičnin ali odškodnino, poroča novosadski Dnevnik.

Kot dodaja Dnevnik, doslej ni bilo napredka pri reševanju tega odprtega vprašanja. Blejska vila Vojvodina je velika 186 kvadratnih metrov, stanovanje v Radovljici pa 76,65 kvadratnih metrov.

Vse objekte je po poročanju hrvaškega novičarskega portala N1 do razpada Jugoslavije uporabljala Vojvodina, zadnjih 25 let pa niso več v njenem lastništvu.

Vojvodinska vlada je že v preteklosti tamkajšnjemu pravobranilstvu naložila, naj ukrepa v smeri, da bo Vojvodina ponovno dobila lastništvo nad nepremičninami ali ji bo priznana pravica do odškodnine.

Vojvodinsko pravobranilstvo je tako po navedbah N1 že 28. decembra 2015 Slovenijo obvestilo o začetku postopka za ugotovitev lastništva omenjenih nepremičnim oziroma odškodnine, vendar izid tega pravnega postopka še ni znan.

Kot je še razvidno iz poročila o nepremičninah na ozemlju nekdanje Jugoslavije, ki ga je nedavno potrdila vojvodinska skupščina, v Vojvodini potekajo tudi dejavnosti, povezane s tolmačenjem zakona o potrditvi sporazuma o vprašanjih nasledstva in morebitne vložitve tožbe, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.