Revija Reporter
Slovenija

FOTO: Cerar in Plenković v Vili Podrožnik o meji in arbitraži

STA

12. jul. 2017 13:06 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Premierja Slovenije in Hrvaške Miro Cerar in Andrej Plenković sta se sestala v ljubljanski Vili Podrožnik.

Premier Miro Cerar se je danes v Ljubljani prvič po razglasitvi sodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško srečal s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem. Cerar je v pogovorih vztrajal, da je arbitražno sodbo treba implementirati, Plenković pa je ponovil znano hrvaško stališče, da sodba za Zagreb ni zavezujoča.

Cerar je na novinarski konferenci po pogovorih s hrvaškim premierjem dejal, da je arbitražna sodba nov pozitiven mejnik v odnosih med državama. Poudaril je, da je odločba dokončna in zavezujoča za obe državi, z njo pa je rešeno mejno vprašanje, ki je dolgo bremenilo sosedi.

Slovenski premier je dejal, da imata s hrvaškim kolegom različne poglede glede implementacije sodbe, sam pa je vztrajal pri stališču, da je treba odločitev uresničiti.

Kot je poudaril, v arbitražni sodbi ni ne zmagovalca ne poraženca. Slovenija je po njegovih besedah pripravljena narediti skupne korake s Hrvaško za implementacijo sodbe.

Plenković je ponovil znana stališča Hrvaške glede arbitraže in se zavzel za dialog s Slovenijo o vseh odprtih vprašanjih. Cerarja je povabil na obisk v Zagreb, kjer bosta nadaljevala pogovore.

Prvo srečanje

Arbitražno sodišče je konec junija v Haagu objavilo dolgo pričakovano razsodbo in določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in morju. Slovenija je zagotovila, da bo odločitev spoštovala in implementirala. Hrvaška po drugi strani razsodbe ne priznava, češ da je izstopila iz procesa arbitraže, ki da je bil zaradi prisluškovalne afere "nepovratno kompromitiran in kontaminiran".

Slovenski premier je napovedal, da bo na srečanju s hrvaškim kolegom jasno zastopal stališče, da je treba implementirati arbitražno odločbo, ki je Sloveniji med drugim dodelila štiri petine Piranskega zaliva in preko t. i. območja stika določila njen teritorialni stik z odprtim morjem.

Medtem ko se Slovenija že pripravlja na implementacijo arbitražne odločitve, je hrvaški premier ponovil, da bo v Ljubljani vztrajal pri znanih hrvaških stališčih, ki temeljijo na odločitvi hrvaškega sabora iz leta 2015 o izstopu Hrvaške iz arbitražnega postopka zaradi "protipravnih potez slovenske strani".

Obe strani poudarjata pomen prvega srečanja na premierski ravni po objavi arbitražne sodbe, a hkrati svarita pred prevelikimi pričakovanji. "Gre za prvi tovrstni razgovor, do katerega je treba imeti razumevanje, da verjetno še ne bo prinesel nekaterih jasnih odločitev ali rešitev," je dejal Cerar in hkrati dodal, da je pomembno, da se dialog začne.