sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ob Tovšakovi v priporu tudi poljski državljan

Deli na:
Ob Tovšakovi v priporu tudi poljski državljan

Foto: Arhiv Reporterja

Preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu je po večurnem zasliševanju odredila pripor še za četrtega pridržanega v zadevi, povezani s posredovanjem tujih delavcev, so za STA potrdili na sodišču. Po sobotnih zasliševanjih je 30-dnevni pripor že odredila za Hildo Tovšak in še za dva moška, danes pa še za poljskega državljana.

Kot prva je bila v soboto zaslišana nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak. Po peturnem zaslišanju je preiskovalna sodnica zadnjo odredila 30-dnevni pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. Zagovornik Tovšakove, odvetnik Boris Kanduti, je danes po pošti poslal pritožbo na sklep o priporu, je potrdil za STA.

Tudi zagovornik priprtega Uroša Plankarja, odvetnik Samo Ilc, je za STA potrdil, da je na sodišče danes posredoval pritožbo na odrejen pripor, ki ga je sodnica za Plankarja odredila v soboto. Odvetnik drugega v soboto zaslišanega moškega, Blaž Štumpfl, pa je za STA sporočil, da brez posvetovanja s priprtim ne more posredovati podatkov glede postopka.

Zagovornica poljskega državljana, odvetnica Lea Lokan Ivančič, pa je zvečer za STA potrdila, da bodo pritožbo vsekakor vložili.

O vloženih pritožbah mora nato v 48 urah odločati izvenobravnavni senat Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu.


Po sobotnem zaslišanju Tovšakove je Kanduti v izjavi za novinarje sicer dejal še, da očitki glede izkoriščanja delavcev in očitki v zvezi s trgovanjem z delovno silo "v ovadbi in v postopku niso bili potrjeni".

"Zatrdim lahko, da ne gre za izkoriščanje delavcev, ampak je teža kaznivega dejanja drugje," je dejal Kanduti. Tovšakovo namreč okoli 90 strani dolga ovadba bremeni dajanja daril. Dejal je še, da ni šlo pri tem za nobeno zamenjavo delavcev, ampak da je bilo potrebno dobiti dodatno delovno silo, ki je ni in so jo iskali.

Ostala dva osumljena, po neuradnih podatkih Aleš Pangerc iz podjetja Go Extra in Uroš Plankar iz podjetja Terbo, sta bila zaslišana v soboto popoldne in zvečer. Tudi zanju je sodnica odredila 30-dnevni pripor. Enako se je odločila danes tudi za poljskega državljana; neuradno gre za poslovodjo poljskega podjetja Remak, Mareka Andrzeja Konfisza.

Za vse štiri osumljene, ki so ostali pridržani po četrtkovih kriminalističnih preiskavah Nacionalnega preiskovalnega urada, je sicer preiskovalna sodnica v petek zvečer odredila največ 48-urno sodno pridržanje.

Vodja specializiranega tožilstva Harij Furlan je že na novinarski konferenci v petek v Ljubljani povedal, da bo za vse štiri zahteval pripor. Pojasnil je, da so osumljeni želeli pridobiti nedovoljeno nagrado za posel v zvezi z zaposlovanjem tujih varilcev, kot tudi z njihovimi nastanitvami in celo prevozi na delo.