zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vodostaj na Planinskem in Cerkniškem polju še narašča

Deli na:
Vodostaj na Planinskem in Cerkniškem polju še narašča

Medtem ko so na Ljubljanskem barju razmere trenutno ustaljene in ko se višina poplavnih voda na Pivškem polju in Dobrepolju znižuje, pa se vodostaji v Loški dolini ter na Planinskem in Cerkniškem polju še zvišujejo. Tako bo tudi prihodnje dni, je STA povedal dežurni hidrolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Igor Strojan.

V Loški dolini vodostaj poplavnih voda še nekoliko narašča in je danes v dopoldanskih urah dosegel vodostaj iz letošnjih spomladanskih poplav. Strojan v naslednjih dneh pričakuje, da se bo ta voda razlivala naprej na Planinsko in Cerkniško polje.

Na Cerkniškem polju je danes dopoldne vodostaj 80 centimetrov pod najvišjim letošnjim vodostajem, zaradi katerega so bile spomladi na tem območju obširne poplave.

V naslednjih dneh dežurni hidrolog pričakuje dvig vodostajev na Cerkniškem in Planinskem polju. Kot je dejal, lahko pride do poplav, kako velike bodo, pa je zaenkrat težko napovedati.

Meteorologi v prihodnjih dneh namreč napovedujejo naslednje deževje, vendar to naj ne bi bilo zelo obilno, lahko pa vpliva na vodostaj na teh kraških poljih, je povedal Strojan. Ponekod lahko pride do dodatnih težav tudi zaradi dviga nivoja talne vode.


Na Ljubljanskem barju so razmere trenutno ustaljene, na Dobrepolju se višina poplavne vode znižuje, prav tako na Pivškem polju, reki Rašica in Pivka sta se vrnili v strugo.

Postopno se umirjajo tudi hidrološke razmere na večjih rekah po državi. Pretoki večjih rek so še visoki, ampak se večinoma počasi znižujejo in se bodo po napovedih hidrologov tudi prihodnje dni zniževali.

Reke Ljubljanica, Krka, Sava v srednjem in spodnjem toku ter Drava v spodnjem toku poplavljajo na območju pogostih poplav.

Ob 6. uri zjutraj je pretok Krke v Podbočju ustaljen pri 240 kubičnih metrov na sekundo in pretok Ljubljanice v Mostah pri 278 kubičnih metrov na sekundo. Sava je imela ob 6. uri na vodomerni postaji v Hrastniku pretok 1117 kubičnih metrov na sekundo, na vodomerni postaji Jesenice na Dolenjskem pa 1626 kubičnih metrov na sekundo. Pretok Save se zmanjšuje.

Enako velja za reko Dravo, ki je ob meji z Avstrijo ob 6. uri imela pretok okoli 1100 kubičnih metrov na sekundo.