pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vodenje mariborske nadškofije prevzema Alojzij Cvikl

Deli na:
Vodenje mariborske nadškofije prevzema Alojzij Cvikl

Foto: jezuiti.si

Vodenje Nadškofije Maribor, ki je pred dvema letoma zaradi finančnih zapletov ostala brez vodstva, danes prevzema jezuitski duhovnik Alojzij Cvikl. Dosedanji začasni ekonom nadškofije ni bil presenetljiva izbira papeža Frančiška, a tudi sam priznava, da naloga, ki mu je bila zaupana, ne bo lahka.

Slovesnost škofovskega posvečenja novega mariborskega nadškofa metropolita bo v mariborski stolnici z začetkom ob 15. uri. Glavni posvečevalec bo apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz, soposvečevalca pa dosedanji apostolski administrator mariborske nadškofije Stanislav Lipovšek, ki se po tem vrača k vodenju celjske škofije, in upokojeni mariborski pomožni škof Jožef Smej, ki je Cvikla posvetil v duhovnika.

Slovesnosti škofovskega posvečenja se bodo po napovedih udeležili mnogi nadškofje in škofje iz Slovenije in sosednjih dežel ter duhovniki, redovniki in redovnice, diakoni in bogoslovci ter zastopniki družbenega življenja. Slovesnost bosta v neposrednem prenosu prenašala TV Slovenija in Radio Ognjišče.

Ker Zore še ni škof, bo moral najprej prejeti škofovsko posvečenje, temu pa bo sledil prevzem upravljanja mariborske nadškofije in metropolije. Ta je na to čakala od julija 2013, ko je prejšnji nadškof Marjan Turnšek zaradi finančnega zloma nadškofije skupaj z ljubljanskim nadškofom odstopil.

Papež Frančišek je ime novega nadškofa sporočil leto dni po imenovanju frančiškana Staneta Zoreta za novega ljubljanskega nadškofa in dva tedna potem, ko je vodstvo mariborske nadškofije potrdilo, da je po dolgotrajnih pogajanjih z upniki sklenilo sporazum, ki ureja medsebojna dolžniško-upniška razmerja.