duhovna pot Dobra karma

Ko drugi mislijo, da ste umrli, ste v resnici ...

horoskop_napoved_astrologija Svet24.si

Horoskop za četrtek, 4. junija

orban jansa Reporter.si

Ogrske nočemo, Prekmurja ne damo: 100 let po ...

andrej sisko stajerska varda bobo2 Svet24.si

Šiškova varda nadlegovala lastnika kampa

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ere Petra Vriska je konec

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

hauser Njena.si

Glasbenik v bolečinah: Hauser okreva po operaciji

Slovenija

Vladimirju Vodušku se obeta uspešna pritožba na višjem sodišču, sodni senat ugotovil bistvene kršitve postopka

Deli na:
Vladimirju Vodušku se obeta uspešna pritožba na višjem sodišču, sodni senat ugotovil bistvene kršitve postopka

Foto: Primož Lavre

Novinarju Vladimirju Vodušku, ki je bil septembra lani na slovenjgraškem sodišču obsojen na leto in pol zapora zaradi obtožb za poskus izsiljevanja nekdanjega direktorja Uniorja Gorazda Korošca pred sedmimi leti, se obeta uspešna pritožba na mariborskem višjem sodišču. Senat bo sodbo sicer izrekel pisno, je pa že ugotovil bistvene kršitve postopka.

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je Vodušku lani ob izreku zaporne kazni za leto dni prepovedalo opravljanje novinarskega poklica.

Dolgoletni novinar naj bi spomladi in poleti leta 2012 skupaj s Stanislavom Gabercem za to, da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist, prek direktorja podjetja Rhydcon Vinka Stiplovška poskušal s pridobljenimi obremenilnimi dokumenti izsiljevati takratnega direktorja Uniorja Gorazda Korošca.

V zameno, da ne objavi obremenjujočih dokumentov - ti so sicer po podanih samoovadbah kasneje privedli do obsodb in pogojnih zapornih kazni za Korošca in Stiplovška -, je Vodušek po mnenju prvostopenjskega sodišča zahteval protipravno premoženjsko korist.

Do "poslovnega sodelovanja" pa ni prišlo in s tem tudi ne do dokončanja kaznivega dejanja, saj so Korošec, Stiplovšek in odvetnik Jožko Gregorovič Voduška naznanili tožilstvu. Po vključitvi tajnega policijskega delavca ga je policija aretirala ob prejemu dela dogovorjenega denarja 12. julija 2012 na Trojanah.

Predsednica senata mariborskega višjega sodišča Leonida Jerman je že ob začetku današnjega pritožbenega naroka v obrazložitev nekaj krajšega poročanja sodnika poročevalca Borisa Štamparja povedala, da je senat ugotovil bistvene kršitve postopka na prvi stopnji.Konkretnih kršitev ob tem ni navedla, verjetno pa gre za nedovoljene dokaze oziroma že samo predhodno odrejanje prikritih preiskovalnih ukrepov zoper Voduška, ne da bi bili pri tem izpolnjeni zakonski in ustavni pogoji.

Na vse to sta danes opozarjali tudi njegovi zagovornici Kati Mininčič in Anita Peček. Prva je opozorila na to, da do sojenja sploh ne bi smelo priti, saj bi sodišče že prej moralo ugotoviti protipravnost ravnanja v preiskavi, ki je vključevalo tajno prisluškovanje in tajne policijske sodelavce, za odreditev tega pa s strani preiskovalnega sodnika naj ne bi bilo zadostnih pogojev.

Pečkova je po obravnavi povedala, da je senat že sam po obravnavi gradiva ugotovil, da sodba ni zakonita in so bile kršene določbe postopka. Od višjega sodišča zato pričakujejo najmanj to, da bo zadeva šla ponovno na prvo stopnjo in k drugemu sodniku, čeprav je obramba predlagala oprostilno sodbo.

Kakšna bo odločitev, bo znano predvidoma po sodnih počitnicah. Najverjetneje pa je pričakovati vsaj razveljavitev sodbe, saj se je nenazadnje s pomisleki strinjala tudi višja tožilka Tatjana Kozelj, ki je bila najbolj kratka in dejala, da končno odločitev prepušča sodišču.

Senat višjega sodišča je nagovoril tudi Vodušek, ki je znova zanikal vse obtožbe in dejal, da je šlo za politični obračun ter napad na novinarstvo, zato je razveljavitev sodbe bolj kot zanj pomembna za državo in novinarstvo. V nasprotnem primeru bo v Sloveniji izumrlo raziskovalno novinarstvo, prav to pa naj bi v primeru preiskovanja sumljivih poslov v konkretnem primeru počel tudi sam.

loading...
Loading...