Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada tudi uradno začela postopek izbire novega komisarskega kandidata

Deli na:
Vlada tudi uradno začela postopek izbire novega komisarskega kandidata

Foto: Bobo

Vlada bo po današnjem odstopu Alenke Bratušek od kandidature za podpredsednico Evropske komisije začela postopek imenovanja novega kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije. "Vlada se zaveda svojih odgovornosti in pristojnosti, ki jih bo tudi izpolnila," je za STA pojasnil direktor vladnega urada za komuniciranje Boštjan Lajovic.

Bratuškova je danes popoldne prihodnjemu predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju sporočila, da se odpoveduje kandidaturi za evropsko komisarko. S tem je vladi Mira Cerarja odprla pot, da oblikuje nov predlog in ga pošlje v Bruselj.

Vlada na današnji redni seji v zvezi z imenovanjem novega komisarskega kandidata ni sprejela nobene odločitve, saj so čakali na poziv Junckerja. Ta je v odzivu na odločitev Bratuškove sporočil, da mu je s svojo odločitvijo pomagala pri dokončnem oblikovanju Evropske komisije.

Po ponedeljkovem zaslišanju Bratuškove sta pristojna odbora Evropskega parlamenta za industrijo in za okolje v sredo zvečer sprejela negativno oceno glede njene kandidature.

Koalicijska usklajevanja glede možnih imen, ki bi lahko nadomestila Bratuškovo na seznamu kandidatov za evropske komisarje, so se začela že v sredo zvečer in se nadaljevala danes.

Med možnimi kandidatkami se omenjajo evropska poslanka iz vrst SD/S&D Tanja Fajon, ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijsko politiko Violeta Bulc, ki je kandidatka SMC, nekateri mediji pa omenjajo tudi Mary-Veronico Tovšak-Pleterski, ki je na direktoratu Evropske komisije za podnebne spremembe pristojna za sheme trgovanja z izpusti ogljikovega dioksida.

Po nekaterih informacijah naj bi vlada odločitev o imenu novega komisarskega kandidata oz. kandidatke sprejela čim prej, morda že danes.