markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Vlada je Vesela potrdila za komisarskega kandidata

Deli na:
Vlada je Vesela potrdila za komisarskega kandidata

Tomaž Vesel. - Foto: Simon Pelko

Vlada je danes na seji soglasno potrdila kandidaturo nekdanjega predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela za evropskega komisarja iz Slovenije. Preden bo v Bruselj poslala predlog, ki ga predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pričakuje do 30. avgusta, Vesela čaka še predstavitev pred pristojnim odborom DZ za evropske zadeve.

Glede na njegove izkušnje je Vesel najbolj kompetenten kandidat za evropskega komisarja, je po seji dejal podpredsednik vlade Matej Arčon.

"S kandidaturo smo zadovoljni, gre za kandidata, ki je zelo kompetenten, verodostojen in ima široko politično podporo," je poudaril in s tem zavrnil nekatere očitke na račun vlade, ker ni uslišala poziva predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, naj države članice v Bruselj za komisarski položaj posredujejo ime kandidata in kandidatke.

Kot je povedal Arčon, gre pri izbiri za vprašanje kompetentnosti in ne spola kandidata, po njegovih besedah pa Slovenija ni edina država, ki predlaga samo eno osebo.

Kandidaturo Vesela so sprva nameravali ministri potrditi v sredo, vendar so v skladu s slovensko zakonodajo čakali na poziv iz Bruslja, ki ga je predsednica Evropske komisije članicam poslala v četrtek.

Ker se premier Robert Golob mudi v Parizu, kjer se bo med drugim udeležil slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger, je današnjo nekajminutno sejo, na kateri so "spili kavo" vodil Arčon.



Pred dokončno potrditvijo mora vlada predlog komisarskega kandidata skladno z zakonom o sodelovanju med DZ in vlado v zadevah EU poslati še v parlament, kjer Vesela čaka predstavitev pred odborom za evropske zadeve. Ta o njem glasuje in poda mnenje z obrazložitvijo. Mnenje za vlado ni zavezujoče.

Arčon je izrazil upanje, da bodo poslanci kljub parlamentarnim počitnicam čimprej izvedli to sejo.

Po tem bo sledila predstavitev kandidata v Bruslju. Von der Leyen namerava pogovore s komisarskimi kandidati, na podlagi katerih jim bo razdelila področja, začeti že sredi prihodnjega meseca.

Nato bodo predvidoma oktobra potekala zaslišanja in potrjevanje kandidatov na pristojnih odborih Evropskega parlamenta, nova komisija pa bi lahko po potrditvi na plenarnem zasedanju parlamenta mandat nastopila proti koncu leta.

Vlada je prepričana, da je Vesel dovolj kompetenten in verodostojen kandidat in o "planu B" ob njegovi morebitni zavrnitvi ni razpravljala, je še pojasnil Arčon.