_ZZ73443zt Svet24.si

Kandidat za obrambnega ministra je Borut Sajovic

avstrija, poplave, linz Svet24.si

Razmere v Spodnji Avstriji ostajajo napete, ...

Screenshot 2023-03-26 at 22.26.53 Necenzurirano

Lepo je biti ortoped: če obupate v čakalni ...

1715284740-172a2515-1715284697374 Reporter.si

Kaj se je zgodilo z udbovskim dosjejem Marte Kos? ...

IRENE ALDANA 2 Ekipa

Najbolj grozljiva poškodba v zgodovini UFC: ...

Poletna noč 2023 (1) Njena.si

Alfi Nipič - Legenda slovenske glasbe praznuje 80...

stozice Ekipa

Velika prenova v Stožicah: Vrag je odnesel šalo,...

Slovenija

Blokada kandidature Marte Kos: Breznik zahteva, da mu Golob pošlje pismo von der Leynove

Deli na:
Blokada kandidature Marte Kos: Breznik zahteva, da mu Golob pošlje pismo von der Leynove

Marta Kos - Foto: Sa.R.

V DZ so prejeli izjavo Tomaža Vesela o umiku kandidature za evropskega komisarja, ne pa tudi pisma, v katerem naj bi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen zahtevala zamenjavo Vesela, so danes za STA potrdili v stranki SDS. Predsednik odbora DZ za zadeve EU Franc Breznik zato še ni sklical seje odbora, saj zahteva oba dokumenta.

"Na voljo izjava Vesela z datumom 6.9.2024. Počasi se bliža trenutek resnice. Je res odstopil ali pa je bil odstopljen, potem ko je predsednica Evropske komisije dala košarico slovenski vladi? Čakamo na dopis von der Leyen z dne 5.9.2024," je danes na omrežju X zapisal predsednik SDS Janez Janša

Breznik vztraja, da mora pred sklicem seje odbora DZ za zadeve EU, na kateri bi zaslišali novo kandidatko za komisarko Marto Kos, dobiti še pismo predsednice Evropske komisije premierju Robertu Golobu, ki naj bi bilo razlog za Veselov odstop.

Po njegovem še niso izpolnjeni pogoji za sklic seje odbora, ki mora pred dokončno potrditvijo Marte Kos zaslišati kandidatko in vladi posredovati nezavezujoče mnenje. Breznik je v torek dejal, da bo sejo sklical za petek, vendar le v primeru, če bo do danes od vlade prejel vso zahtevano dokumentacijo.


Evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS) je medtem danes od Evropske komisije zahteval objavo vseh dokumentov, povezanih s postopkom imenovanja slovenskega komisarja, pri čemer je v objavi na omrežju X posebej izpostavil "pismo predsednice Evropske komisije z dne 5. septembra 2024".

Von der Leyen, ki do srede ni dobila uradnega obvestila Slovenije o novi kandidatki za evropsko komisarko, je za ta teden načrtovano predstavitev kandidatov za svojo komisarsko ekipo in razreza resorjev preložila na prihodnji torek.

Za zdaj sicer kaže, da slovenska vlada tudi do torka uradno predloga ne bo mogla posredovati.

Časnik Delo je ob tem danes poročal, da naj bi v kabinetu premierja Goloba preigravali tudi scenarij, da v Bruselj pošljejo kandidaturo Marte Kos, čeprav še ni uradno potrjena. V Bruslju zapletov pri imenovanju nove komisarske kandidatke iz Slovenije ne komentirajo.