krokar Svet24.si

Morilski krokarji jima koljejo gosi in teleta, ...

trump-with-sons Svet24.si

Trump nima dovolj denarja

1680173506-fgrsghes-45-1680173482221 Necenzurirano

Nova afera na UKC: to je podjetje, ki naj bi mu ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

1704374490-mm2-0899-1704374452059 Njena.si

To je Goran Dragić naredil za slovenske otroke

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada odpravila uredbo prejšnje vlade o sodelovanju tožilstva in policije

Deli na:
Vlada odpravila uredbo prejšnje vlade o sodelovanju tožilstva in policije

Vlada je danes sprejela spremembo uredbe o sodelovanju med državnim tožilstvom in policijo pri odkrivanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj. Z njo je odpravila po njenem mnenju sporno zahtevo po zgolj pisnem usmerjanju policije s strani tožilstva v predkazenskem postopku, sprejeto v času prejšnje vlade, sta pojasnili pristojni ministrici.

Z omenjeno spremembo uredbe se znova uvaja možnost ustnega usmerjanja policije s strani tožilstva v predkazenskem postopku, sta po seji pojasnili ministrici za pravosodje in za notranje zadeve.

S tem je vlada ponovno vzpostavila prejšnje stanje, ki omogoča hitrejše reagiranje tožilstva in vse oblike komuniciranja med tožilstvom in policijo v predkazenskem postopku, je po seji vlade pojasnila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

"Zahteva prejšnje vlade po zgolj pisnem usmerjanju policije s strani tožilstva je bila neživljenjska in v neskladju z zakonom o kazenskem postopku, ki omogoča vse oblike komunikacije," je poudarila ministrica.



Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar pa je spomnila, da vlada Janeza Janše ni spremenila le omenjene uredbe o sodelovanju državnega tožilstva, policije in drugih pristojnih državnih organov in institucij pri odkrivanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj, temveč tudi zakon o organiziranosti in delu v policiji. "Ta sprememba je bila po našem mnenju neposrečena in celo škodljiva za hitro odločanje tožilca v predkazenskem postopku, ker je tožilca potisnila iz predkazenskega postopka in na njegovo mesto s črtanjem 8. odstavka četrtega člena zakon o organiziranosti in delu v policiji dala na nek način to pristojnost ministru za notranje zadeve, kar je nedopustno," je poudarila ministrica.

Ob tem je spomnila na predlog zakona o odpravi škodljivih ukrepov vlade, ki ga je pripravila civilna družba in zajema tudi spremembo zakona o organiziranosti in delu v policiji. Ta predvideva, da se ponovno omeji ministra za notranje zadeve pri usmerjanju policije v predkazenskem postopku, je med drugim poudarila ministrica Bobnar.