Revija Reporter
Slovenija

Novi šef policistov Olaj: Mislim celo, da je bila policija preveč popustljiva

STA
8 1.812

7. mar. 2021 7:06 Osveženo: 7:08 / 07. 3. 2021

Deli na:

Anton Olaj

Bobo

Indici kažejo, da so bile določene preiskave v policiji politično motivirane, je v pogovoru za Sobotno prilogo Dela dejal generalni direktor policije Anton Olaj. Ob tem je izpostavil, da je uspeh kazenskega postopka najbolj odvisen od tožilstva. Pri delu policije sicer Olaj napoveduje prednost opozoril pred globami pri prometnih prekrških.

Olaj v pogovoru ni želel podrobneje komentirati navedb o nekaterih politično motiviranih preiskavah v policiji. Izpostavil pa je, da od zaznave kaznivega dejanja naprej usmerjanje postopka prevzame tožilstvo, ki ima v rokah škarje in platno. Prav zaradi zmanjšanja tveganja zlorab kazenskega prava pa morajo biti po njegovem prepričanju usmeritve tožilstva pisne, saj je le tako mogoče preveriti stanje, če pride do resnih pomislekov.

Po Olajevem mnenju se sicer premalo poudarja ustavno načelo, da je nekdo nedolžen, dokler mu krivda ni pravnomočno dokazana. "Iz medijev se lahko zazna, da za negativno etiketiranje posameznih oseb zadostuje že okoliščina, da je ta osumljena ali obtožena kaznivega dejanja," je dejal in izpostavil, da se takšna mnenja razglašajo o ljudeh na položajih, ki za svoje delo potrebujejo dobro ime.

Olaj se tudi strinja z zahtevo opozicije, da se ustanovi parlamentarna preiskava o domnevnih pritiskih notranjega ministra Aleša Hojsa na policijo, saj da je prav, da se da karte na mizo in ugotovi, ali je kaj na tem. "Policija bo pri tem sodelovala, to sploh ni vprašanje," je napovedal.

Prepričan je, da različna svetovnonazorska usmerjenost zaposlenih v policiji opazno ne vpliva na učinkovitost dela in da "policija brez dvoma ohranja visoko stopnjo profesionalnosti in operativne sposobnosti".

Glede kadrovanja na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) je dejal, da bo imelo zadnjo besedo v sporu sodišče. Stanje na NPU sicer ocenjuje kot stabilno, z delom v. d. direktorice NPU Petre Grah Lazar je zadovoljen, pričakuje pa, da bo v medijih pogosteje predstavila rezultate opravljenega dela.

Izpostavil je, da je zaupanje javnosti v delo policije ključno za uspešno delo, v času epidemije pa je to zaupanje verjetno zanihalo. Želi si, da javnost spozna, da so v policiji zavezani vzdrževanju javne varnosti. "Kar se tiče nadzora in ukrepov policije za zajezitev širjenja virusa mislim celo, da je bila policija preveč popustljiva, marsikatero življenje bi prihranili, če bi bila bolj odločna," je dejal.

Glede kratkoročnih načrtov na čelu policije je Olaj pojasnil, da spreminja koncept dela prometne varnosti. "'Kasiranje' bo izredno nezaželeno. Trenutno pretežno represivnim ukrepom se bodo v pomembnem obsegu pridružila tudi opozorila," je pojasnil. Pri tem je omenil izkušnje iz časa vodenja novomeške policijske uprave, ko so razmerje med opozorili in globami spremenili na okoli 65 proti 35, prometna varnost pa zaradi tega "ni negativno zanihala". "Verjamem, da lahko to dosežemo v celotni Sloveniji. Moja ideja je, da bi bilo izrečenih približno pol opozoril in pol glob," je pojasnil in poudaril, da imajo pomembno vlogo pri tem komandirji.

Pri vlomih v stanovanja in hiše si je zadal cilj 10-odstotno povečano raziskanost kaznivih dejanj. Odpraviti namerava zaostanke pri obravnavah zadev gospodarske kriminalitete. Več se bodo ukvarjali tudi s povratniki kaznivih dejanj, je napovedal.

Glede dolgoročnih načrtov je izpostavil potrebo po dograditvi sedanjega sistema šolanja kandidatov za policiste na višji policijski šoli v Tacnu, s katerimi bomo nadomeščali upokojene policiste. "Sistem izobraževanja novih policistov v Tacnu se bo približal konceptu, ki je že obstajal v času kadetske šole," je pojasnil.