Revija Reporter
Slovenija

Vlada odločila: država se zapira - starši, družine, delodajalci in zaposleni pa naj se sami znajdejo!

Igor Gošte
2 596

31. mar. 2021 12:11 Osveženo: 12:12 / 31. 3. 2021

Deli na:

Varstveno delovni centri bodo tudi med 1. in 11. 4. delovali.

VDC Zasavje

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v teh dneh v zvezi z aktualnimi ukrepi slovenske vlade za zajezitev širjenja okužb s covid-19 vse izvajalce na področju varstveno delovnih centrov in zavodov za usposabljanje obvestilo, da tudi v času zaostrenih pogojev lahko neomejeno izvajajo storitev vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji, saj gre za obravnavo, ki jo osebe s posebnimi potrebami nujno potrebujejo.

V zvezi s tem smo poklicali v enega izmed takih centrov, v Varstveno delovni center Zasavje (VDC Zasavje), kjer so nam povedali, da so veseli, da ostajajo odrti. »Smisel več kot 80 odstotne precepljenosti uporabnikov in zaposlenih zasavskega VDC je tako viden v dejanjih. Vse dnevne enote zasavskega VDC ostajajo odprte tudi v delovnih dnevih med 1. in 11. aprilom,« nam je povedala direktorica dr. Špela Režun. Upajo, da bodo nemoteno delovali tudi po tem datumu, saj se bodo še naprej dosledno držali vseh varnostnih ukrepov. »Nosimo maske, držimo razdalje, zračimo, umivamo roke, razkužujemo, ostajamo doma, če se slabo počutimo ali je bolan kdo v družini oz. smo imeli stik z okuženim, bili na kakšnem druženju,« še pove in doda, da delajo v sedmih mehurčkih, s čimer poskrbijo za kar najmanj druženj izven mehurčkov.

Če je na tem področju vlada našla ustrezno rešitev, je na drugih področjih več nejasnosti ali nedorečenosti. Že to, da bo razen na velikonočno nedeljo dovoljeno druženje dveh različnih družin, v preostalih dneh delnega zaprtja države pa ne, poraja vrsto vprašanj. Eno izmed teh je v teh dneh pogosto slišati. Kako bodo v družinah, kjer otroci hodijo v vrtec, v teh dneh poskrbeli za njihovo varstvo. Kot so nam povedali nekateri zaposleni v manjših in večjih tovarnah, ki bodo tudi v omenjenem času obratovale z nezmanjšano proizvodnjo, bodo le stežka prišli do dopusta.

Še težje je priti do potrdila, ki bi jim omogočilo, da so lahko njihovi otroci v času njihove odsotnosti sprejeti v vrtec. »Po tistem, kolikor razumem vladni odlok o zaprtju države med 1.in 11.aprilom mojega malčka, ki sicer obiskuje vrtec, v času moje odsotnosti zaradi dela v tovarni ne sme varovati babica, ki živi v drugem kraju oziroma izven moje družine in je celo že prejela cepivo,« nam je povedala zaskrbljena mami štiriletnega sina, ki ne želi biti imenovana.

In kaj pravi vladni odlok? Za otroke v vrtcih in učence prve triade bo zagotovljeno nujno varstvo, če sta starša zaposlena v sektorjih kritične ali nujne dejavnosti, kamor pa recimo mnoge tovarne ne sodijo. Torej, kaj z malčki, ki ne bodo sprejeti v vrtec ali šolo, starša pa ne bosta prišla do dopusta, do potrdila pa tudi ne? Rekli boste, da se lahko eden izmed njiju odloči za odsotnost z dela zaradi višje sile, za kar trenutna zakonodaja predvideva 80 % nadomestilo. Vendar, mar ne bi bilo prav, če se že vlada odloči za delno zaprtje (za to se niso odločili zaposleni v tovarnah), potem naj poskrbi tudi za 100 % nadomestilo. Da ne govorimo o tem, da bo javni prevoz v teh dneh okrnjen.

Bolj kot ne je razumljivo, zakaj se vlada ni odločila za popolno zaustavitev javnega življenja, torej za zaprtje tudi vseh nenujnih dejavnosti. Verjetno zato, ker si država ne more več privoščiti povrnitve vseh stroškov, ki bi nastali ob popolnem zaprtju. A je potemtakem na mestu tudi marsikatero drugo vprašanje. Recimo, kako bodo v neki družini zajezili okužbo, če bo moral eden od članov vsak dan hoditi v službo, kjer se bo družil z sodelavci.

Da ne govorimo o »akrobacijah« z masko. Enkrat so dovoljene tudi doma sešite, pa cevasti šali, drugič ne in so zapovedane le medicinsko ustrezne, drugič spet si jih ni bilo potrebno nadeti, ko je bila zagotovljena ustrezna medsebojna razdalja, od jutri pa spet maske povsod (z redkimi izjemami). Za povrh vsega, pa mnogi državljani aktualnim odločevalcem tudi vse manj zaupajo. Kar kažejo vse opravljene ankete javnega mnenja. In smo pri osnovnem problemu, ki se mu reče zaupanje. Ker ga ni, smo tam kjer smo.