Robert Aaron Long Svet24.si

Pokol v masažnih salonih: »streljal na vsakega, ...

zdravnik Svet24.si

Zlom zdravstva: brez osebnega zdravnika je 130.000...

nesreča, hrvaška, slavonski brod Svet24.si

FOTO: Kdo so žrtve grozljive nesreče na ...

violeta bulc-pl005 Reporter.si

Vrnitev nekdanje evropske komisarke: Violeta Bulc ...

Screenshot 2021-07-26 at 20.06.43 Necenzurirano

Z Janšo je bil na Mavriciju še en državni ...

48 Njena.si

Helena Blagne delila fotografijo s poroke

spela groselj Njena.si

Špela Grošelj navdušila v kopalkah

Slovenija

Podaljšanje epidemije? Za to se zavzema svetovalna skupina

Deli na:
Podaljšanje epidemije? Za to se zavzema svetovalna skupina

Mateja Logar - Foto: Bobo

Strokovna svetovalna skupina za covid-19 je že minuli teden predlagala podaljšanje epidemije, pogoji za to pa so še vedno izpolnjeni, je za STA izpostavila vodja skupine in infektologinja Mateja Logar. Se pa, če bodo tudi v sredo epidemiološki podatki ugodni, po njenih navedbah sproščajo pogoji za rumeno fazo in s tem povezano sproščanje ukrepov.

Vlada bo predvidoma na sredini seji, na kateri bo ponovno pretresala ukrepe za zajezitev koronavirusnih okužb, odločala tudi o podaljšanju epidemije. Tridesetdnevna epidemija, ki jo je vlada z odlokom razglasila 17. aprila, se namreč izteče v nedeljo.

Pogoji za razglasitev epidemije ostajajo izpolnjeni, saj je štirinajstdnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) višja od 140 in znaša 408. Prav tako je hospitaliziranih več kot 250 covidnih bolnikov, in sicer 477, 131 na oddelkih intenzivne terapije. Eden od pogojev za razglasitev epidemije je namreč tudi več kot 50 bolnikov na oddelkih za intenzivno nego.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb pa je glede na zadnje epidemiološke podatke padlo na 549. To pomeni, da Slovenije izpolnjuje pogoje za rumeno fazo sproščanja epidemioloških ukrepov.


Ob izpolnitvi obeh pogojev bo v luči trenutnih epidemioloških razmer in napovedi vlada v sredo razpravljala s posvetovalno skupino za covid-19, je pojasnila Maja Bratuša, ki je vodila današnjo vladno novinarsko konferenco. Epidemiologinja Irena Grmek Košnik s kranjske območne enote NIJZ je danes tudi potrdila, da so v strokovni skupini predlagali rahljanje ukrepov, a podrobnosti ni razkrila.

Skladno z načrtom sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije je v rumeni fazi sicer predvideno sproščanje turističnih nastanitev ter odprtje srednjih šol in fakultet brez omejitev.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je v ponedeljek napovedal, da bo vladi predlagal sprostitev omejitve zbiranja, in sicer z 10 na 25 udeležencev. Tako še ne bo dovoljeno zbiranje 50 udeležencev, kot po besedah ministra sicer predvideva rumena faza vladnega semaforja sproščanja ukrepov.

Prav tako bo predlagal, da testiranje dvolastnikov, šolnikov, učencev in ostalih, ki dnevno prehajajo zahodno mejo, ne bi bilo več obvezno. Morebitnih sprememb režima na meji Hojs še ni podrobneje pojasnjeval. Je pa potrdil, da se zdravniška stroka posvetuje o tem, ali bi bil en odmerek cepiva AstraZenece lahko dovolj za prehod meje.

Loading...