Dimitrij Rupel Svet24.si

Dimitrij Rupel potarnal nad mizerno plačo! Toliko...

katerina tihonova Svet24.si

Bo Putina nasledila hči, ki je v razmerju z ...

protest vlada ljubljana jenull policija pl Necenzurirano

Strojevodje iz Auschwitza #kolumna

anze logar pf Reporter.si

Ravs v SDS: Jože Tanko označil Anžeta Logarja ...

ceferin perez pm Ekipa24.si

Dobila sta se na večerji, darilo Pereza Čeferinu...

Roštiljada Odkrito.si

FOTO: Roštiljada – Poglejte, KDO je bil v ...

liverpool navijaci pariz policija Ekipa24.si

Kaos pred finalom lige prvakov! Navijači ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zasavski VDC praznuje 38 let

Deli na:
Zasavski VDC praznuje 38 let

Utrinek iz delavnice. Spet so skupaj. - Foto: VDC Zasavje

Varstveno delovni center Zasavje (VDC) je svojo pot začel 6. januarja 1984, v stari hiši na Trboveljski cesti 6. v Zagorje ob Savi, pod okriljem OŠ dr. Slavka Grum. Takrat še pod imenom Delavnice pod posebnimi pogoji.

V času ob ustanovitvi Varstveno delovnega centra Zasavje (VDC) je to ustanovo obiskovalo 21 uporabnikov iz Zasavja s katerimi so delali trije mentorji. Danes delujejo na štirih lokacijah, v petih enotah in vključujejo 148 uporabnikov iz vseh zasavskih občin, vključujoč Litijo in Šmartno pri Litiji. Pri delu, življenju, uporabnike podpira 51 zaposlenih. Njihova rast in razvoj sta vsa ta leta temeljila na potrebah uporabnikov.

Foto: Arhiv VDC - Priznanje GZS za inovacije.

Poleg začetne dnevne storitve vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji, danes izvajajo tudi institucionalno varstvo v manjših enotah bivanja v skupnosti na treh lokacijah, ki nadomeščajo dom 28 uporabnikom. „Izvajamo tudi program socialne vključenosti za osebe, ki pridobijo odločbo o nezaposljivosti. Aktivno se prijavljamo na evropske razpise, se povezujemo z različnimi deležniki iz različnih sektorjev. Tako poleg redne dejavnosti izvajamo projekte, ki vplivajo na večjo vključenost uporabnikov v lokalno okolje in širše ter čim daljše ohranjanje njihove samostojnosti-zmožnosti za aktivno vključevanje v delo in življenje. Prizadevamo si, da bi bile aktivnosti projektov prenešene tudi v sistemske rešitve izvajanja dejavnosti VDC-jev. Varstveno delovni centri (VDC) danes nismo več delavnice pod posebnimi pogoji, ki deluje 8 ur dopoldne, ampak je VDC v praksi postal center za podporo uporabnikom pri čim bolj polnovrednem življenju. Predano sledimo viziji VIP VDC Zasavje. Vključujoče Inovativno Povezano Vztrajno Dosegamo Cilje za dobro človeka in narave.. ,“ nam pove direktorica VDC Zasavje dr. Špela Režun.