državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada je znižala plače vodilnim v DUTB

Deli na:
Vlada je znižala plače vodilnim v DUTB

Foto: Bobo

Vlada je na včerajšnji seji zamenjala tri od štirih neizvršnih direktorjev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Sprejela je še več ukrepov v zvezi z DUTB, med drugim je vodilnim bistveno zmanjšala prejemke, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal premier Miro Cerar.

Za nove neizvršne direktorje DUTB je vlada imenovala nekdanjega nadzornika NLB Marka Simonetija, predsednika izredne uprave Probanke Imreja Balogha in člana upravnega odbora družbe Sip Šempeter Janeza Širovnika.

"Od novih neizvršnih direktorjev pričakujemo, da bodo zagotovili učinkovito delovanje DUTB ter odpravili vse tiste pomanjkljivosti, ki sta jih ugotovila računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije," je dejal Cerar.

Tudi sicer je ključni namen včeraj sprejetih ukrepov v zvezi z DUTB zagotoviti učinkovito delovanje DUTB ter ustreznejšo politiko nagrajevanja. "V zvezi s tem smo članom vodstva upravnega odbora DUTB bistveno zmanjšali prejemke ter jih ustrezno uskladili z nekimi normalnimi kriteriji," je dejal Cerar.

Nova politika prejemkov DUTB bo veljala za nove vodstvene kadre, ki še nimajo pogodb, je pojasnil finančni minister Dušan Mramor. S tistimi, ki že imajo pogodbe, pa so se dogovorili za bistveno znižanje prejemkov, je dodal.

Plače neizvršnih direktorjev se bodo znižale z 10.000 na 5000 evrov, trije izvršni direktorji, ki so zdaj prejemali od 10.000 do 20.000 evrov mesečno, pa bodo lahko imeli plače v višini 10.000 evrov. Slednji sicer ostajajo, saj o njihovem imenovanju ne more odločati vlada, pač pa jih imenujejo neizvršni direktorji.

Izjema je izvršni direktor Torbjörn Mansson, s katerim so se dogovorili o znižanju plače na 17.000 evrov, je povedal finančni minister.

Med ostalimi ukrepi v zvezi z DUTB je Mramor naštel potrditev letnega poročila za leto 2013, vendar vodstvu niso dali razrešnice, ministri so se seznanili tudi s prvo oceno poslovanja DUTB v letu 2014 ter z načrtom aktivnosti v letu 2015.

Vlada načrtuje tudi noveliranje zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank. Predlog sprememb bo pripravljen v dveh do treh tednih, med drugim pa bo po Mramorjevih besedah vključeval podaljšanje delovanja DUTB do leta 2022.