stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada odloča: bo Marko Simoneti ostal na čelu DUTB?

Deli na:
Vlada odloča: bo Marko Simoneti ostal na čelu DUTB?

Foto: Bobo

Vlada bo danes kot skupščina DUTB obravnavala paket gradiv, vezanih na poslovanje DUTB. Na seji bo gostila predsednika upravnega odbora DUTB Marka Simonetija, ki bo zagovarjal politiko nagrajevanja pred očitki o izogibanju t.i. Lahovnikovemu zakonu.

Prejšnji teden se je vlada seznanila z vmesnim poročilom ministrstva za finance, ki je pokazalo, da prejemki članov upravnega odbora v celoti upoštevajo usmeritve vlade ter da so pogodbe vodilnih v družbah v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) skladne z zakonom o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti države oz. Lahovnikovim zakonom.

Danes bo vlada obravnavala poslovni načrt DUTB v letih 2016 do 2022 ter naložbeno politiko in politiko upravljanja sredstev likvidnostnega sklada, v ospredju pa bo vprašanje plač, dodatkov in pogodb v DUTB. Medtem ko koalicijski SD in DeSUS zahtevata Simonetijevo zamenjavo, želi premier Miro Cerar prej slišati pojasnila.

Spletni portal Pod črto je v začetku meseca objavil posnetke sej upravnega odbora DUTB, iz katerih je razvidno, da je ta vsaj v dveh primerih obšla Lahovnikov zakon oz. je dovolila podjetju, v katerem je solastnik, da njegova določila obide.

V DUTB so ministrstvu pojasnili, da razprave niso bile namenjene zlorabam ali izigravanju zakonodaje, ampak so iskali rešitve za nagrajevanje kriznih menedžerjev.

V DeSUS so Simonetija pozvali k odstopu oz. so napovedali, da bodo, če ne bo odstopil, njegovo razrešitev predlagali ministri iz vrst te stranke. Tudi v SD so dejali, da je Simoneti izgubil njihovo zaupanje. Premier pa je prejšnji teden po seznanitvi s poročilom dejal, da bo vlada o teh zahtevah odločala danes.

Primera segata v čas, ko sta DUTB vodila še Lars Nyberg in Torbjörn Mansson - oba sta morala po kršitvah politike prejemkov v DUTB, ki jo je določila vlada, in posledične izgube zaupanja oditi s položaja. So se pa člani upravnega odbora o tem, kako kriznim menedžerjem ob omejitvah zagotoviti višja plačila, pogovarjali tudi v času, ko je upravni odbor že vodil Simoneti.

Vlada bo med drugim obravnavala še predlog novele zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb in zadrug v težavah, ki prinaša vnos novih smernic EU na tem področju. Spremembe prinašajo jasnejšo opredelitev meril upravičljivosti državne pomoči in prispevajo k večji učinkovitosti zaradi novih določb o izbiri ustreznih instrumentov in pripravi ustreznega programa prestrukturiranja.