Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vizjak o vodstvu Darsa: Ti ljudje ne razumejo svoje vloge

Deli na:

Zahtevo po razrešitvi vodstva Darsa ponavljajo tudi v parlamentu. Potem ko nadzorni svet Darsa pred kratkim ni sledil pozivu računskega sodišča za razrešitev predsednice in članice uprave Darsa, je komisija DZ za nadzor javnih financ sklenila, naj se o problemu nespoštovanja računskega sodišča opravi razprava na plenarni seji. Ob tem je ponovila zahtevo po razrešitvi nadzornikov in uprave Darsa.

Zahtevo po razrešitvi vodstva Darsa ponavljajo tudi v parlamentu. Potem ko nadzorni svet Darsa pred kratkim ni sledil pozivu računskega sodišča za razrešitev predsednice in članice uprave Darsa, je komisija DZ za nadzor javnih financ sklenila, naj se o problemu nespoštovanja računskega sodišča opravi razprava na plenarni seji. Ob tem je ponovila zahtevo po razrešitvi nadzornikov in uprave Darsa.

Računsko sodišče je razrešitev predsednice uprave Družbe za avtoceste v RS (Dars) Mateje Duhovnik in članice uprave Gordane Bošković predlagalo potem, ko je v porevizijskem poročilu v zvezi z izplačilom odškodnine in gradnjo nadvoza na avtocestnem odseku Pluska - Ponikve ocenilo, da uprava Darsa pri naročilu novih cenitev zemljišč ni ravnala zadovoljivo.

"Ugotovili smo, da gre za hudo kršitev obveznosti dobrega poslovanja in nadzornemu svetu Darsa predlagali razrešitev Duhovnikove in Boškovićeve," je danes na seji parlamenatarne komisije povedal predsednik računskega sodišča Igor Šoltes.

Kako se je odločil nadzorni svet Darsa, je znano: Duhovnikove in Boškovićeve ni razrešil, kar po Šoltesovih besedah pomeni, da se očitno postavljajo novi standardi glede spoštovanja računskega sodišča. "Odnos se očitno spreminja v slabšo smer. Upam, da ne bo treba poseči po spremembah zakona, ki bodo računskemu sodišču dale tudi kaznovalne pristojnosti," je dejal.

"Če lahko revidiranci po mili volji upoštevajo oz. ne upoštevajo pripomb in pozivov računskega sodišča, potem se bo v primeru neodziva na ta primer lahko zgodilo še veliko takšnih primerov," je soglašal predsednik komisije za nadzor javnih financ Andrej Vizjak (SDS). Komisija je tako podprla njegov predlog, naj se obravnava te točke opravi še na plenarni seji DZ.

Ob tem naj bi DZ vladi in Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb RS naložil pripravo ustreznih ukrepov za upoštevanje priporočil računskega sodišča v zvezi z nezadovoljivimi popravljalnimi ukrepi ob revizijah. Tako kot že ob januarski obravnavi revizijskega poročila o poslovanju Darsa v istem primeru pa so člani komisije vnovič sprejeli sklep, naj agencija za upravljanje kapitalskih naložb razreši člane nadzornega sveta Darsa, novim nadzornikom pa da usmeritve za razrešitev uprave.

Današnje seje se z izjemo predstavnikov računskega sodišča ni udeležil nihče od povabljenih. Predsednica uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS Dagmar Komar je po Vizjakovih besedah sporočila, da nima povedati ničesar novega, prav tako se je vnovič opravičil predsednik nadzornega sveta Darsa Milan Medved. "Tako brezbrižen pristop nadzornega sveta jasno kaže, da ti ljudje ne razumejo vloge računskega sodišča in tudi svoje vloge ne," je dejal Vizjak in menil, da bi jih bilo mogoče zato dobro zamenjati.

"Res je, da je trenutno na avtocestnih odsekih veliko dela, a tam nisem Duhovnikove nikjer videl," pa je v opravičilo prve dame Darsa podvomil Ivan Grill (SDS). Zato se je strinjal, da se o tej problematiki opravi politična razprava na plenarni seji DZ, poleg tega pa razmisli tudi o spremembah zakonodaje, a ne le zakona o računskem sodišču, temveč tudi zakonov, ki urejajo delovanje institucij v javnem interesu.