stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Virantovi za ohranitev tožilstva pod pravosodnim ministrstvom

Deli na:
Virantovi za ohranitev tožilstva pod pravosodnim ministrstvom

Foto: Primož Lavre

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je za TV Slovenija pojasnil, da je svet Liste Virant soglasno potrdil njegov predlog, da tožilstvo ostane na ministrstvu za pravosodje. Tako bodo koaliciji predlagali spremembo koalicijske pogodbe na način, da se tožilstvo ne prenese na ministrstvo za notranje zadeve, kot je bilo predvideno.

Kot je v Odmevih na TV Slovenija poudaril Pličanič, je Slovenija v razmerah, ko je učinkovito delovanje pravne države in sodstva še posebej pomembno, enako pa velja tudi za državno tožilstvo. Eden ključnih argumentov, ki jih zagovarja, pa je pomembnost videza neodvisnosti vseh pravosodnih organov. "Tožilstvo sodi v okvir pravosodja," trdi Pličanič.

Ravno Lista Virant je še v okviru koalicijskih pogajanj predlagala prenos tožilstva pod pristojnost ministrstva za notranje zadeve, kar pa Pličanič, sicer minister iz kvote te stranke, pojasnjuje z navedbami, da je stranka v povezavi s tem predlagala tudi združitev notranjega in pravosodnega ministrstva. Ker pa do združitve omenjenih resorjev ni prišlo in ker prenosu tožilstva nasprotuje tudi večji del strokovne javnosti, je vodstvo Liste Virant tudi sprejelo Pličaničev predlog.


Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak pa je v Odmevih dejal, da so ga ravno argumenti predsednika Liste Virant Gregorja Viranta prepričali, da je prav, da se tožilstvo seli pod okrilje notranjega ministrstva. Ponovil je, da se koalicijska pogodba sicer lahko spremeni, če s tem soglašajo vsi koalicijski partnerji, vendar še vedno meni, da so bili Virantovi argumenti dobri. Dodal je, da bodo o predlogu razpravljali v stranki in na tej podlagi sprejeli odločitev.

Sicer pa je predsednik SLS Radovan Žerjav za TV Slovenija dejal, da "nima težav s prenosom tožilstva", če se bodo s tem strinjale vse koalicijske stranke, enakega mnenja pa je tudi vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, ki je poudaril, da bodo podprli vsako med Pličaničem in Gorenakom usklajeno različico.

Sicer pa bo vlada na četrtkovi seji po nujnem postopku obravnavala predlog novele zakona o državni upravi, ki med drugim predvideva tudi prenos tožilstva. Če bo vlada zakon o državni upravi potrdila in upoštevala koalicijsko pogodbo, bo tako tožilstvo premeščeno pod okrilje ministrstva za notranje zadeve.